Merkelová pochválila řeckou vládu a slíbila další peníze

Angela Maerkelová a Antonis Samaras

Angela Maerkelová a Antonis Samaras Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová v Řecku chválila pokrok vlády premiéra Antonise Samarase v boji s dluhovou krizí a slíbila zemi finanční pomoc ve výši 30 milionů eur na provedení reforem.

Přestože před návštěvou Merkelové v Aténách byly německé vládní kruhy zajedno, že kancléřka do Řecka neveze konkrétní sliby, po setkání se Samarasem Merkelová přislíbila finanční pomoc pro reformu regionální správy a zdravotnictví.

„Nepřijela jsem jako učitelka a nebudu udílet příkazy,“ vzkázala Merkelová demonstrantům, kteří dnes protestují proti její návštěvě a vládou prosazovaným rozpočtovým škrtům.

„Přeji si, aby Řecko zůstalo v eurozóně,“ dodala kancléřka. O další tranši záchranného úvěru, bez níž podle Samarasových slov zemi v listopadu dojdou peníze, ale nemluvila. Podle ní je třeba vyčkat na zprávu takzvané trojky Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky, které zkoumá, zde Řecko naplňuje reformní a úsporné cíle.

Samaras slíbil, že Atény prosadí požadované reformy. „Řecky lid je odhodlaný zůstat v eurozóně. Všichni, kdo se sázeli, že Řecko padne, svou sázku prohrají,“ řekl. Zároveň stáhl svůj dřívější požadavek na další finanční pomoc. „ O žádné další peníze už nepožádáme,“ uvedl.

Merkelová do Řecka přicestovala poprvé od vypuknutí dluhové krize. Zatímco na letišti ji uvítal Samaras a vojenské pocty, v ulicích Atén na ni čekalo na 40 tisíc demonstrantů. Po setkání s premiérem kancléřku dnes ještě čeká schůzka s prezidentem Karolosem Papouliasem.