Merkelová podpoří Sarkozyho v předvolební kampani

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová se letos zúčastní předvolebních mítinků na podporu znovuzvolení prezidenta Nicolase Sarkozyho. V Paříži to dnes podle agentury AFP oznámil Hermann Gröhe, generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejíž členkou šéfka německé vlády je.

„Angela Merkelová podpoří Nicolase Sarkozyho na jarních předvolebních mítincích,“ řekl dnes Gröhe v projevu před vedením Sarkozyho vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP).

CDU je údajně přesvědčena, že Sarkozy je „vhodnou osobností v Elysejském paláci a že jí bude i v budoucnosti“. Očekává se, že Sarkozy svou kandidaturu oficiálně oznámí v neděli večer ve francouzských sdělovacích prostředcích. Jeho hlavním vyzývatelem bude šéf socialistické opozice François Hollande.

Podpora Merkelové a její strany Sarkozymu není překvapivá, protože oba reprezentují konzervativní strany. Francouzský prezident obdobně podpořil CDU a Merkelovou v předvolební kampani v roce 2009. Oba státníci se v poslední době setkávají kvůli dluhové krizi v eurozóně i několikrát za měsíc.

Hollanda a socialisty Gröhe ostře kritizoval kvůli jejich „levičáckému fantazírování“, „vágním návrhům“ a „neschopnosti řešit aktuální problémy naší doby“.

„Když člověk vidí, jak socialistický kandidát mluví o práci našich vlád ve snaze řešit krizi eurozóny, je jasné, že by byl brzdou pokračující integrace a budoucnosti Evropské unie,“ prohlásil podle AFP představitel CDU.