Merkelová si není jistá odchodem vojsk z Afghánistánu

Francouzští vojáci v Afghánistánu (ilustrační foto)

Francouzští vojáci v Afghánistánu (ilustrační foto) Zdroj: wikimedia.org

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě Afghánistánu připustila, že záměr stáhnout spojenecké jednotky ze země do konce roku 2014 nemusí být reálný. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen přitom na konci ledna potvrdil, že tento harmonogram platí. Americký ministr obrany Leon Panetta dokonce hovořil o tom, že Spojené státy by mohly už v příštím roce pod Hindukúšem ukončit bojové operace a věnovat se pak pouze výcviku a podpoře místních sil.

Merkelová během utajované cesty na německou základnu nedaleko Mazáre Šarífu vyzvala prezidenta Hamída Karzáího, aby důrazněji prosazoval politické smíření s povstalci. Podle ní sice nastal v tomto procesu pokrok, ale ještě zbývá hodně práce.

„Z tohoto důvodu nemohu říci, že to dokážeme v roce 2013 nebo 2014. Vůle je, chceme dosáhnout úspěchu a budeme se o to snažit,“ prohlásila kancléřka na téma odchodu vojáků. Nejmenovaný německý představitel ale agentuře Reuters řekl, že Merkelová nezpochybňuje oficální plán stahování spojeneckých jednotek ze země.

Německo je zemí se třetím nejsilnějším kontingentem v Afghánistánu. Čítá kolem pěti tisíc příslušníků. Před časem oznámilo, že chce do ledna 2013 počet vojáků snížit na 4400. Z průzkumů vyplývá, že mise je u Němců nepopulární.