Mexickým prezidentem byl zvolen Peňa Nieto

Enrique Peňa Nieto

Enrique Peňa Nieto Zdroj: ctk

Mexickým prezidentem byl v neděli zvolen Enrique Peňa Nieto, kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI), která se tak vrací po dvanáctileté přestávce k moci. PRI před tím vládla Mexiku 71 let a byla obviňována z korupce a autoritářství.

„Mexičané dali naší straně další šanci. Odvděčíme se jim výsledky,“ řekl pětačtyřicetiletý Peňa Nieto svým stoupencům v hlavním městě v noci na dnešek poté, co byly oznámeny předběžné výsledky.

Podle Federálního volebního institutu získal Peňa Nieto asi 38 hlasů, zatímco López Obrador, který kandidoval za koalici v čele se Stranou demokratické revoluce (PRD), o šest procent méně.

López Obrador zatím odmítl výsledky uznat. „Poslední slovo ještě nebylo řečeno,“ řekl svým příznivcům. Když před šesti lety těsně prohrál s nyní končícím prezidentem Felipem Calderónem, López Obrador výsledky zpochybnil a zahájil měsíce trvající protesty kvůli údajným podvodům. Také v posledních týdnech tvrdil, že předvolební kampaň byla poznamenána nekalými praktikami a vzbudil obavy, že opět vyvolá demonstrace.

Přestože Peňa Nieto podle dosavadních výsledků s přehledem vyhrál, přes 60 procent Mexičanů hlasovalo proti němu. Třetí skončila se ziskem necelých 25 procent hlasů jediná žena na prezidentské kandidátce, Josefina Vázquezová Motová, která ale reálnou naději na zvolení neměla. Bývalou ministryni ve vládách Vicenteho Foxe i dosavadního prezidenta Felipeho Calderóna do boje o prezidentský úřad vyslala konzervativní Strana národní akce (PAN), která doplatila na hospodářské problémy a krveprolití provázející boj s drogovými kartely, do nichž Calderón nasadil armádu a které si vyžádaly na 55.000 životů.

Peňa Nieto v nedělním projevu prohlásil, že bude pokračovat v boji se zločinností s „novou strategií, která omezí násilí“. Odmítl také tvrzení kritiků, že jeho strana bude usilovat o dohodu s jedním nebo více drogovými kartely. „Řeknu to jasně. Nebude žádná dohoda, žádné příměří s organizovaným zločinem,“ prohlásil.

Peňa Nieto také v kampani sliboval posílit ekonomický růst, otevřít státní ropný podnik Pemex zahraničním investicím, zlepšit vybírání daní a uvolnit trh práce.

Vedle hlavy státu se ve volbách rozhodovalo o novém složení parlamentu a Senátu. Voleni byli rovněž guvernéři šesti států a starosta mexické metropole.

Nietova Institucionální revoluční strana v vládla většinu 20. století a nyní má šanci získat zpět moc, kterou ztratila před 12 lety, kdy ji voliči potrestali za korupci a autoritářský styl.