Mezinárodní skupina chce do týdne zahájit příměří v Sýrii

Výbuch v Sýrii

Výbuch v Sýrii Zdroj: CTK

V Sýrii by mělo být do týdne zahájeno příměří a umožněna rozsáhlá humanitární pomoc. Podle agentury Reuters se na tom shodla mezinárodní skupina na čtvrtečním jednání v Mnichově. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes prohlásil, že tento plán nezahrnuje takzvaný Islámský stát (IS) ani další teroristické skupiny. Podle jeho německého protějška Franka-Waltera Steinmeiera se teprve v příštích dnech ukáže, zda budou všechny strany dohodu respektovat a zda má naději být převedena do praxe.

V Mnichově se ve čtvrtek sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly minulou středu pozastaveny mírové rozhovory v Ženevě. V bavorském velkoměstě měli vyjednavači za cíl dosáhnout možné shody na formě a časovém horizontu syrského příměří.

Podle Kerryho, který dnes po půlnoci po mnohahodinových rozhovorech předstoupil před novináře, bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit „ukončení nepřátelských akcí“ v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov podotkl, že zajistit praktické provedení tohoto plánu bude velmi obtížné. Pokud však všichni zásadní hráči využijí svůj vliv k tomuto účelu, může příměří do týdne začít, řekl. Ukončením náletů právě ruských letadel na Halab podmiňuje syrská opozice návrat k jednacímu stolu. Ženevská jednání by podle Lavrova a ostatních účasníků mnichovských rozhovorů měla pokračovat v nejbližším možném termínu.

Lavrov rovněž vyzval k tomu, aby koalice vedená USA a Rusko blíže koordinovaly své akce na syrském území. „Máme společného nepřítele,“ podotkl. Ruské letecké údery cílené na IS a radikální skupinu An-Nusra budou podle něho pokračovat.

Spor o Asada

Moskva podporuje režim Bašára Asada, který chce americká koalice odstranit, neboť jeho konec považuje za hlavní podmínku mírové budoucnosti země. Podle Lavrova však je iluze, že se s odchodem Asada něco v zemi změní k lepšímu.

Mluvčí vyjednávací komise syrské opozice skupiny dnešní závěry jednání přivítal, uvedl však, že pro návrat opozice k vyjednávání bude důležité jejich převedení do praxe. „Pokud uvidíme činy a praktické provedení (dohody), velmi brzy se těšíme na viděnou v Ženevě,“ řekl mluvčí Sálim Muslát.

Mírové rozhovory o Sýrii začaly 29. ledna v Ženevě. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu pozastavil. Přerušení rozhovorů podle něj ovšem neznamená jejich selhání. Syrská vládní delegace v této souvislosti obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout. OSN prý proto raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za tento vývoj naopak syrský režim. Rozhovory mají pokračovat 25. února.