Mikloš sklízí kritiku, možná se „uklidí“ do zahraničí

Ivan Mikloš

Ivan Mikloš Zdroj: profimedia.cz

Slovenský exministr financí Ivan Mikloš, jenž se po volbách stáhl do pozadí, opět figuruje v hlavních zprávách domácích médií. Vláda Roberta Fica mu vytýká nejen špatný stav veřejných financí, ale i nominaci jedné z hlavních postav kauzy Gorila Anny Bubeníkové do poradního týmu pro řeckou privatizaci. Včera se objevily spekulace, že by i on mohl získat vlivný post v zahraničí.

Konkrétně jde o místo viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), které se má uvolnit po Janu Fischerovi. Neoficiální rozhovory s ním potvrdil Hospodárským novinám zdroj z banky. Mikloš uvedl, že nabídku zatím nedostal, zájem ale nevyloučil. „Jestli bude EBRD nebo jiná mezinárodní instituce vypisovat konkurz na řídicí místa, která by mě mohla zajímat, tak o tom budu uvažovat,“ konstatoval v prohlášení.

Banka potvrdila, že náborový proces ještě nezačal, čeká se na Fischerův odchod. Aktuální favorit českých prezidentských voleb dříve řekl, že na funkci v EBRD rezignuje, až bude oficiálně zaregistrován jako kandidát. Mikloš byl přitom v uplynulých dnech v Londýně, kde instituce sídlí. SDKU-DS ale tvrdí, že tam jel na olympiádu.

Média ho v té době propírala kvůli bývalé člence a posléze šéfce výkonného výboru Fondu národního majetku Bubeníkové, již spis Gorila spojuje s ovlivňováním privatizace. Rezort financí ji do komise, která radí řecké vládě, jak prodat státní majetek, zřejmě navrhl pár měsíců před propuknutím skandálu.

Informace o jejím působení vyvolala úžas médií i mnohých politiků, Mikloš z britské metropole vzkázal, že jejich překvapení nerozumí. Nynější vedení ministerstva financí chce ale požádat unii o její odvolání.