Miliardář Buffett dál rozděluje svoje jmění, na charitu dá 80 miliard

Warren Buffett, CEO společnosti Berkshire Hathaway

Warren Buffett, CEO společnosti Berkshire Hathaway Zdroj: Reuters

Warren Buffett
Warren Buffett
Bill Gates, Warren Buffett
Warren Buffett
5
Fotogalerie

Americký miliardář Warren Buffett daruje 3,6 miliardy dolarů (asi 81 miliard korun) prostřednictvím akcií své firmy pěti charitativním organizacím, včetně Nadace Billa a Melindy Gatesových, informovala Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway. Buffett v roce 2006 oznámil, že se postupně vzdá svých akcií ve prospěch charitativních organizací. Od té doby dal osmaosmdesátiletý magnát na dobročinnost přes 34,5 miliardy dolarů (zhruba 773 miliard korun), včetně oznámeného daru, který je zatím jeho největším.

Čtyři pětiny půjdou k nadaci Gatesových. Zbytek dostanou nadace Susan Thompsonové Buffettové, nazvaná po první Buffetově manželce, a organizace řízené jejich třemi dětmi Howardem, Susan a Peterem. Dosud největší finanční dar tohoto investora je z loňska, kdy jednorázově daroval 3,4 miliardy dolarů.

Buffett postupně vytvořil z původně textilní společnosti Berkshire Hathaway, kterou ovládl v roce 1965, konglomerát v hodnotě zhruba 522 miliard dolarů. Firma vlastní mimo jiné železniční společnost BNSF, pojišťovnu automobilů Geico nebo třeba výrobce zmrzliny Dairy Queen. Drží také množství akcií firem Apple, Wells Fargo & Co a dalších.

Její šéf přezdívaný díky svým úspěšným investicím "věštec z Omahy" se vzdal již 45 procent podílu, který vlastnil v roce 2006. Po dnes oznámeném daru bude stále držet 15,7 procenta Berkshire.

Podle žebříčku časopisu Forbes Buffett vlastní 87,5 miliardy dolarů a je čtvrtým nejbohatším člověkem na světě. Nejbohatší je podle listu se 157,8 miliardy dolarů zakladatel a šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s rodinou. Berkshire Hathaway investovala do akcií Amazonu poprvé začátkem letošního roku, připomněla agentura Reuters.