Buffett investoval stamiliony dolarů do podvodného projektu

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

DC Solar
Berkshire Hathaway
3
Fotogalerie

Škodu ve výši až 800 milionů amerických dolarů napáchala americká společnost DC Solar. Ta sice firmám i soukromníkům nabízela mobilní fotovoltaické generátory, reálně se však jednalo o rozsáhlý podvod, do kterého investoval i americký fond Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta. Informoval o tom web Business Insider

Podvod fungoval na principu Ponziho schématu, tedy takzvaného letadla, kdy se majitelé DC Solar Jeff a Paulette Carpoffovi snažili získat co nejvíce investorů, jež však neměli reálnou šanci na projektu vydělat. Stejně dopadl i fond Berkshire Hathaway, který do solárních technologií investoval 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun).

Zkušené investory se manželské dvojici podařilo nalákat jak na technologicky zajímavý produkt, tak daňové úlevy a dotace, které zvyšují poptávku právě po podobných energetických řešeních. Kromě dalších fondů společnosti DC Solar poskytly peníze i některé americké banky.

Případ začal vyšetřovat úřad FBI na konci loňského roku, také na základě podezření vycházejících přímo zevnitř firmy. DC Solar se chlubil dvanácti tisíci umístěnými solárními generátory v různých částech USA, reálně jich však existovala přibližně čtvrtina. Nedostatečné tržby z pronájmů nebo prodejů firma kryla získáváním dalších investorů.

Následné policejní razie ukázaly, že Carpoffovi značnou část získaných financí okamžitě utráceli. Dvojice vlastnila více než devět desítek automobilů a dvacet nemovitostí, téměř dva miliony dolarů vyšetřovatelé zadrželi v hotovosti. Peníze ale mířily také do sportu, například na nákup baseballového týmu Martinez Clippers nebo na sponzorování automobilových závodů. Posledního prosincového večírku se účastnily také americké celebrity.