Miliardáři loni opět zbohatli, na špici se vrátil Bill Gates

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Nejbohatší se stali ještě bohatšími. Majetek tří set nejmajetnějších lidí planety, které sleduje Bloomberg index miliardářů, vzrostl v loňském roce o dalších 524 miliard dolarů. Suma majetku nejbohatších z nejbohatších tak podle indexu 31. prosince dosáhla závratných 3,7 bilionu dolarů.

Miliardáři loni bohatli především díky růstu akciových trhů, neboť většinu majetku mají právě v akciích. Nejlépe se přitom vedlo těm, kteří vlastní cenné papíry v technologickém odvětví – ty totiž vzrostly o 28 procent. Také mezi miliardáři se ale našli smolaři, kteří loni tratili. V elitní třístovce jich bylo sedmdesát a mají jedno společné: patří do rozvíjejících se zemí, kde akciové trhy loni zažily propad.

Nejhůře dopadl Brazilec Eike Batista, který přišel o 12 miliard dolarů. Společnost OGX Petroleo & Gas Participacoes, která z něho udělala nejbohatšího Brazilce, musela v říjnu požádat o ochranu před věřiteli. Mexičan Carlos Slim zchudl o 1,4 miliardy dolarů a místo v čele žebříčku nejbohatších musel přenechat zakladateli a předsedovi představenstva společnosti Microsoft Billu Gatesovi.

Bill Gates byl loni naopak tím, kdo zbohatl nejvíc. Jeho majetek nabobtnal o téměř 16 miliard dolarů na 78,5 miliardy. Vděčí za to především růstu akcií Microsoftu, které loni posílily o fenomenálních 40 procent. Slima v čele nejbohatších podnikatelů světa vystřídal 16. května.

Dařilo se i dalším firmám, ve kterých má Gates podíl. Například akcie kanadského dopravce Canadian National Railway vzrostly o 34 procent a akcie výrobce dezinfekčních prostředků Ecolab o 45 procent. Gates vlastní podíly v téměř 40 firmách, většinou přes společnost Cascade Investment.

Druhým nejúspěšnějším skokanem se stal Sheldon Adelson, zakladatel Las Vegas Sands – největšího provozovatele kasin na světě. Akcie Las Vegas Sands posílily o 71 procent a tím zvýšily Adelsonovo jmění o 14,4 miliardy dolarů. Miliardáři budou podle všeho bohatnout i letos. „Bohatí se v roce 2014 budou stávat ještě bohatšími,“ řekl v rozhovoru pro Bloomberg John Catsimatidis, miliardář a zakladatel konglomerátů Red Apple.

**