Milost pro katalánské separatisty. Čína chce být vinařskou velmocí

Španělský premiér Pedro Sánchez

Španělský premiér Pedro Sánchez Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Milost pro separatisty

Španělská vláda vedena socialisty udělí milost devíti katalánským separatistům, kteří byli uvězněni v roce 2017 kvůli snahám o odtržení Katalánska od Španělska. 

„Vím, že existují lidé, kteří jsou proti tomuto kroku a jejich názoru rozumím a plně ho respektuji,“ řekl premiér Pedro Sánchez. Sociálnědemokratický předseda vlády nicméně doufá, že milost pro separatisty umožní vyřešení dlouhotrvající krize mezi bohatým regionem a zbytkem země. 

Čína chce být vinařskou velmocí 

Centrální čínská vláda schválila plán pro region Ning-sia, podle kterého by se oblast měla do 15 let dostat na úroveň vinařské produkce proslulého francouzského regionu Bordeaux, což představuje zboží zhruba v hodnotě čtyř miliard dolarů. Jen za minulý rok produkce regionu Ning-sia narostla o 46 procent. 

Cílem je hlavně vývoz na trhy, jako jsou Spojené státy, Evropská unie, Austrálie nebo Japonsko. Konzumace i produkce vína v Číně v poslední době klesala, zejména kvůli nehostinným podmínkám. 

Z trhů a burz

Americké akcie výrazně posílily, index Dow Jones má za sebou nejlepší seanci za více než tři měsíce. Obchodníci se soustředí na energetický sektor a další odvětví, u kterých čekají růst při oživení ekonomiky.

Dow Jonesův index dnes stoupl o 1,76 procenta na 33 876,97 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,4 procenta na 4224,79 bodu a index Nasdaq Composite vzrostl o 0,79 procenta na 14 141,48 bodu.

Bitcoin a další kryptoměny prudce klesly v reakci na rozhodnutí Číny rozšířit zátah na jejich těžaře do provincie S'-čchuan. Bitcoin poprvé od 8. června spadl pod 33 tisíc dolarů a dostal se až na 31 808 dolarů (680 tisíc korun).

Tweet dne

Reportáž britské ITV News ukázala, jak se ve skladech Amazonu ve Velké Británii rozsáhle likvidují produkty bez jakýchkoliv závad, které se ale nepodařilo prodat.

Stane se dnes

  • Před pařížským soudem má skončit proces s francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym, dalšími 12 lidmi a jednou společností v kauze Bygmalion, která se týká financování jeho kampaně v roce 2012.
  • Proběhne jednání ministrů EU odpovědných za evropskou problematiku. Na programu mají další slyšení s Polskem a Maďarskem kvůli obavám z porušování principů právního státu a evropských hodnot. Proberou také rozšíření EU a přípravu nadcházejícího summitu.
  • Soudní dvůr Evropské unie rozhodne, zda mají provozovatelé YouTube a dalších internetových platforem odpovědnost za porušování autorských práv, nebo je vina výhradně na lidech, kteří chráněný obsah na internetu sdílejí.
  • Na mimořádné valné hromadě Moneta Money Bank budou dnes akcionáři hlasovat o navrhovaném spojení Monety s bankovní divizí společnosti PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy. 
  • Británie dnes oficiálně zahajuje jednání o svém připojení k nové asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu nazvané Komplexní a progresivní dohoda pro Transpacifické partnerství (CPTPP).