Ministerstvo financí USA rozšíří protiruské sankce, dotknou se i firmy ze Slovenska

Dolar

Dolar Zdroj: profimedia.cz

Americké ministerstvo financí dnes rozšířilo seznam firem a jednotlivců potrestaných za ruské špionážní aktivity. Vedle jedné ruské firmy se sankce nově vztahují i na společnost Lacno, s.r.o sídlící na Slovensku. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle vyjádření amerického ministerstva byli dva Rusové a obě firmy potrestáni za své spojení se společností Divetechnoservices, na níž úřad uvalil sankce již v červnu. Tato firma byla podle ministra Stevena Mnuchina vystavena postihům za to, že přispěla ke zdokonalení ruské podmořské špionáže tím, že dodávala ruským vládním úřadům včetně kontrarozvědky FSB potápěčské vybavení a podmořské technologie.

Lacno a petrohradská firma Vela-Marine Ltd. této společnosti podle Washingtonu pomáhaly obcházet sankce, za což nyní samy čelí sankčním opatřením.

Šéf ruské firmy Andrej Kuklin Reuters řekl, že „nechápe, v čem je problém“, a nechtěl sankce komentovat.

Sankce souvisejí s ruskými hackerskými útoky cílenými na americké úřady či infrastrukturu. Podle amerického ministerstva jsou konkrétně namířeny proti snahám FSB mapovat rozložení podmořských komunikačních kabelů. Rusko podobná obvinění opakovaně odmítá.