Minskou kontaktní skupinu prý čeká druhé kolo, datum není známo

Ukrajinský vládní voják z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině

Ukrajinský vládní voják z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP/Evgeniy Maloletka

Účastníky středeční schůzky kontaktní skupiny o urovnání ukrajinské krize čeká druhé kolo jednání, o dosavadních výsledcích rozhovorů ale zatím nechtějí zúčastněné strany hovořit. V Doněcku to dnes řekl vůdce proruských radikálů Alexandr Zacharčenko. Podle šéfa luhanských radikálů Igora Plotnického se do konce týdne uskuteční výměna zajatců.

Podle Zacharčenka středeční kolo minských rozhovorů neskončilo, konzultace probíhají i dnes. „Pokračují i v tomto okamžiku formou videokonference,“ řekl povstalecký vůdce a dodal, že datum dalších jednání kontaktní skupiny v Minsku by mohlo být oznámeno do dvou dnů.

Plotnickij dnes v Luhansku prohlásil, že jediná dohoda, které bylo ve středu v Minsku dosaženo, je ujednání o výměně zajatců. Proběhnout by měla nejpozději v neděli s tím, že Kyjev údajně osvobodí 150 zadržovaných povstalců a separatisté 225 Ukrajinců. Stejné počty uvedl i Zacharčenko, Kyjev zatím dohodu o výměně zajatců nepotvrdil.

Obtížná jednání

Středeční jednání v běloruském Minsku trvalo přes pět hodin a podle shodného názoru účastníků bylo obtížné. Očekává se, že kontaktní skupina potvrdí příměří na Donbasu platné od 9. prosince a dojedná výměnu zajatců a stažení těžkých zbraní z linie fronty.

Doněcké separatisty na jednání zastupuje jejich zplnomocněnec Denis Pušilin, luhanské Vladislav Dějněgo. Rusko na minské rozhovory delegovalo svého velvyslance v Kyjevě Michaila Zurabova, Kyjev bývalého prezidenta Leonida Kučmu. Jednání znepřátelených stran zprostředkuje za Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Dzmitryj Mirončyk dnes v Minsku místní agentuře Belta řekl, že informace o dosavadním průběhu jednání budou zveřejněny později. Zda se druhé kolo jednání uskuteční v pátek, jak bylo původně plánováno, mluvčí neupřesnil. Podle běloruských zdrojů ještě ve středu večer všichni členové kontaktní skupiny z běloruské metropole odjeli.