Mír se nekoná. Radikálové na východě Ukrajiny žádají demisi vlády a referendum

Na východě Ukrajiny nejsou patrné žádné známky uvolnění

Na východě Ukrajiny nejsou patrné žádné známky uvolnění Zdroj: ctk/ap

Na východě Ukrajiny nejsou patrné žádné známky uvolnění, přestože závěrečný dokument ze čtvrteční ženevské konference o Ukrajině hovoří o nezbytnosti mírového řešení krize a vyklizení okupovaných budov, agresivně naladěné skupiny ozbrojenců se svých pozic nevzdávají. Administrativní objekty ve víc než deseti městech už přes týden ovládají proruští radikálové.

Separatisté na východě Ukrajiny v pátek čtvrteční ženevská ujednání fakticky odmítli. Představitel hlavní bašty proruských vzbouřenců, samozvané Doněcké lidové republiky, dnes prohlásil, že okupované objekty povstalci vyklidí až po demisi kyjevské vlády.

„Obsazené objekty by měl vyklidit každý, tedy i (premiér Arsenij) Jaceňuk a (úřadující prezident Oleksandr) Turčynov,“ řekl „lidový gubernátor“ Doněcké oblasti Denis Pušilin. Novou ukrajinskou vládu podle něj ruskojazyčné regiony neuznávají a žádají referendum o sebeurčení.

Ve snaze realizovat ženevské úmluvy v pátek ukrajinská vláda vypracovala návrh zákona o amnestii. Vztahovala by se na osoby, které dobrovolně odevzdají nezákonně získané zbraně a vyklidí okupované objekty. Jaceňuk dnes v parlamentu vyjádřil naději, že zákon bude v co nejkratší době schválen.

Na Velikonoce má být „klid“

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že po dobu velikonočních svátků „aktivní fázi protiteroristické operace“ na východě Ukrajiny pozastavuje. Pravoslavné Velikonoce se řídí starým juliánským kalendářem a slaví se většinou o týden později než Velikonoce katolické. Metodika určování jejich začátku je ale v obou církvích odlišná, a tak rozdíl v datech Velikonoc není stálý. Letos dokonce Velikonoce slaví obě velká křesťanská náboženství ve stejné době.

Podle ukrajinských pohraničníků se liberálnější velikonoční režim zavádí i na hraničních přechodech s Ruskem, které Kyjev ve čtvrtek zablokoval pro držitele ruských pasů starší 16 let.

Komando ukrajinské tajné služby SBU dnes v Kramatorsku vytlačilo z místního radiotelekomunikačního centra separatisty a obsadilo televizní vysílací věž. Vzbouřenci se vysílacího zařízení zmocnili ve čtvrtek a zprovoznili dříve vypnutý příjem ruských televizních kanálů. Po pátečním zásahu SBU bylo ruské vysílání znovu vypnuto, oznámil list Ukrajinska pravda.

Boj o televizní signál se v pátek rozpoutal i v Charkově, kde na televizní věž zaútočila skupina neznámých ozbrojenců. Podle mluvčí SBU Maryny Ostapenkové se situace v Charkově rychle mění, útočníci odpojili výsilač od elektrické rozvodny a opakovaně se pokoušejí ho obsadit.

Zatykač na Janukovyčova syna

Z podnětu SBU byl v pátek na Ukrajině vydán zatykač na Alexandra Janukovyče, syna svrženého prezidenta. Muž, jehož jmění se odhaduje na půl miliardy dolarů, je od února stíhán za padělání dokumentů a podvody. Hrozí mu až pět let vězení.

bývalý prezident Ukrajiny Viktor Janukovyčbývalý prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč | ctk/APSamotného exprezidenta ukrajinská generální prokuratura obvinila z terorismu (foto čtk/ap)

Syn Viktora Janukovyče je podle dostupných informací vlastníkem řady bank, energetických firem a těžebních společností. Kromě Ukrajiny údajně podniká i ve Švýcarsku a Nizozemsku. Ke svému majetku podle ukrajinských vyšetřovatelů přišel zejména díky politickému vlivu svého otce.

Samotného exprezidenta ukrajinská generální prokuratura obvinila z terorismu. Spolu s bývalým šéfem tajné služby SBU Oleksandrem Jakymenkem a exministrem vnitra Vitalijem Zacharčenkem měl Janukovyč vytvořit „teroristickou organizaci“, která je odpovědná za únorovou střelbu do demonstrantů v Kyjevě. Janukovyč a Zacharčenko už jsou stíháni za vraždu, po novém obvinění by mohli být odsouzeni až k 15 letům vězení.

Všichni tři politici jsou mimo dosah ukrajinské spravedlnosti. Janukovyč se uchýlil do Ruska, žije pravděpodobně v Rostově na Donu. Moskva ho stále považuje za ukrajinského prezidenta, na něhož se vztahuje imunita, a odmítá ho do Kyjeva vydat.