Mír v Kolumbii je opět blíže, povstalci ukončí výcvik bojovníků

Bogota, Kolumbie

Bogota, Kolumbie

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) pozastaví vojenský výcvik svých členů. Oznámil to velitel krajně levicové organizace Rodrigo Londoňo, přezdívaný Timošenko. Před týdnem se rebelové s kolumbijskou vládou dohodli na amnestii pro účastníky více než 50 let trvajících bojů a na odškodnění obětí, čímž padla klíčová překážka na cestě k mírové dohodě.

FARC se nyní bude věnovat výhradně politické a kulturní práci, uvedl dále Timošenko na svém twitterovém účtu. Sdělení, které adresoval přímo kolumbijskému prezidentovi Juanovi Manuelovi Santosovi, doplnil heslem „Pojďme vstříc míru“.

Mírovou dohodu by zástupci povstalců a vlády chtěli po téměř tříletém jednání na Kubě podepsat do půl roku. Guerilla by měla složit zbraně nejpozději 60 dnů poté.

Dohoda má ukončit nejdelší ozbrojené povstání v Latinské Americe, kvůli němuž přišlo o život přes 200.000 lidí. Rebelové z FARC, jichž je v současnosti asi 9000, v posledních letech vyhlásili několik jednostranných příměří, navzdory tomu však pravidelně dochází k dalším útokům z obou stran.