Mír v Kolumbii? Prezident Santos se poprvé sejde s vůdcem Revolučních sil

Juan Manuel Santos

Juan Manuel Santos Zdroj: ctk

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos se vůbec poprvé sejde s vůdcem Revolučních ozbrojených sil (FARC), aby oznámili shodu na dosud nejspornější otázce mírových vyjednávání. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na vyjednávače obou stran, podle nichž schůzka předznamenává brzké ukončení mírových jednání. Ta vedou obě strany v kubánské metropoli již téměř tři roky.

Santos by měl po setkání s Rodrigem Londoňem řečeným Timočenko podle kolumbijských médií oznámit, že se podařilo uzavřít dohodu v otázce trestů pro členy vedení rebelů. Jejich vyjednávači požadují, aby se velitelům vyhnuly tresty za zločiny páchané bojovníky levicové guerilly. Vláda pod tlakem části veřejnosti na tuto podmínku nechtěla přistoupit.

„Mír je tady,“ oznámili dnes povstalci na internetu v očekávání historické schůzky, která by se měla uskutečnit okolo dnešní půlnoci SELČ. Význam setkání zdůrazňuje i zprostředkovatelská kubánská strana, za níž bude přítomen prezident Raúl Castro.

Mírová dohoda má ukončit více než půlstoletí trvající nejdelší ozbrojené povstání v Latinské Americe, kvůli němuž přišlo o život přes 200 tisíc lidí. Rebelové z FARC, jichž je v současnosti okolo 9000, v posledních letech vyhlásili několik jednostranných příměří, navzdory tomu však pravidelně dochází k dalším útokům z obou stran.

Vyjednávači vlády a povstalců se již dohodli například na pozemkové reformě, zapojení někdejších povstalců do politiky a na společné strategii k omezení obchodů s drogami. Spolupracovat by obě strany měly i při odstraňování nevybuchlých min. Otázka trestů pro vůdce je posledním velkým nedořešeným tématem.

: