Míra nezaměstnanosti v USA se v srpnu vrátila pod deset procent

Nezaměstnanost v USA prudce roste. Práci ztratilo 36 milionů Američanů

Nezaměstnanost v USA prudce roste. Práci ztratilo 36 milionů Američanů Zdroj: Reuters

Americká ekonomika v srpnu vytvořila 1,371 milionu nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla na 8,4 procenta z 10,2 procenta v předchozím měsíci. Byla tak nižší, než se očekávalo, a poprvé od března se dostala pod deset procent. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva práce.

Tvorba pracovních míst v srpnu nicméně zpomalila z červencových 1,734 milionu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ekonomika USA v srpnu vytvoří 1,4 milionu pracovních míst a že míra nezaměstnanosti klesne na 9,8 procenta.

Největší ekonomika světa zatím obnovila asi polovinu z 22 milionů pracovních míst, o která přišla v důsledku pandemie nemoci COVID-19, upozornila agentura AP. Tvorbu pracovních míst podle ekonomů komplikuje nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirové krize.

V odvětvích, jako jsou pohostinství nebo letecká doprava, zůstává aktivita i nadále hluboko pod úrovněmi z období před pandemií. Podle řady expertů nebude skutečné oživení ekonomiky možné, dokud se šíření koronaviru nepodaří dostat pod kontrolu, a to s největší pravděpodobností pomocí vakcíny.

Koronavirová krize letos uvrhla americkou ekonomiku do hluboké recese, a to navzdory opatřením americké centrální banky (Fed) a Kongresu na podporu hospodářské aktivity. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států v přepočtu na celý rok propadl o rekordních 31,7 procenta po pětiprocentním poklesu v prvním kvartálu.