Výprodej technologických akcií. Americké indexy rekordně propadly

Americké akcie čtvrtečí obchodování uzavřely nejhlubším propadem za několik měsíců. Investoři se zbavovali technologických titulů. Statistiky amerického hospodářství vyvolávají pochybnosti o oživení tamní ekonomiky. Index technologického trhu Nasdaq odepsal bezmála pět procent.

Index Dow Jones klesl o 2,78 procenta na 28 292,73 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 3,51 procenta na 3455,06 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 4,96 procenta na 11 458,10 bodu.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil výrazněji, než se čekalo. Klesl na 881 tisíc z více než jednoho milionu v předchozím týdnu. Oznámilo to americké ministerstvo práce. Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že počet žádostí klesne pouze na 950 tisíc. O podporu však stále žádá mnohem více lidí než před vypuknutím koronavirové pandemie.

Růst aktivity v americkém sektoru služeb v srpnu zpomalil. Impuls, který odvětví dodalo otevření ekonomiky a fiskální stimul, ztratil na síle. Index aktivity klesl v srpnu na 56,9 bodu z červencových 58,1 bodu, uvedl Institut nákupních manažerů (ISM). Hodnota indexu nad úroveň 50 bodů znamená, že sektor služeb, ve kterém pracuje většina Američanů, expanduje.

Index Nasdaq, který od březnového poklesu akciových trhů posiluje, ve čtvrtek táhly dolů mimo jiné propady titulů firem Facebook (o 3,76 procenta), Apple (o 8,01 procenta), Amazon (o 4,63 procenta ), Microsoft (6,19 procenta) či Alphabet (o 5,12 procenta).

Na devizových trzích ve čtvrtek vlivem výprodeje technologických titulů posilovaly vůči dolaru japonský jen a švýcarských frank. Investoři se uchylovali k bezpečným aktivům.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:45 SELČ klesal o 0,1 procenta na 92,75 bodu. Euro vůči dolaru stagnovalo a pohybovalo se kolem 1,1854 dolaru.