Mírové rozhovory o Sýrii budou podle vyslance OSN pokračovat

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura Zdroj: ctk/ap

Mírové rozhovory o Sýrii budou příští týden pokračovat navzdory rozhodnutí hlavní opoziční skupiny jednání opustit. Prohlásil to zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Rozhovory mezi opozicí a vládou, které se konaly v Ženevě, byly před pár dny přerušeny. V zemi platilo již od 27. února příměří, v posledních dnech bylo ale zejména na severu země neustále porušováno. Podle de Misturova odhadu si syrská válka vyžádala již 400 tisíc obětí.

Vedoucí opoziční delegace Asad Zubí ve čtvrtek prohlásil, že všichni členové opozice do dnešního dne Ženevu opustí. Podle něj jsou jen malé naděje na obnovu dialogu, dokud se situace v Sýrii radikálně nezmění. Opozice žádá „zastavení masakrů a propuštění tisíců vězňů“. Opoziční představitelé již dříve uvedli, že například úterní vládní nálety na dvě města kontrolovaná Asadovými odpůrci na severozápadě země usmrtily 44 civilistů. Za posledních 53 dní prý vládní jednotky porušily klid zbraní více než 2100krát.

Při dnešních leteckých úderech vládních sil na předměstí města Halab na severu země, které je ovládáno povstalci, zahynulo podle aktivistů nejméně 19 lidí. Jak uvedla opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, letouny provedly asi 14 náletů v oblasti, kde se v uplynulých týdnech vyostřily boje.

Zřícení letadla

Aktivisté rovněž informovali, že jihozápadně od Damašku se zřítilo vojenské letadlo. Podle ruské agentury Interfax šlo o stroj syrské armády a příčinou jeho pádu byla technická závada. Pilot se údajně katapultoval. Syrské úřady zatím na tyto zprávy nereagovaly. Rusové, kteří v Sýrii rovněž zasahují, krátce po havárii oznámili, že v této oblasti neoperují a všechny jejich letouny jsou v pořádku na základně.

„Nemůžeme to nechat být. Musíme obnovit příměří a zintenzivnit humanitární pomoc,“ odpověděl ve čtvrtečním rozhovoru pro švýcarskou rozhlasovou a televizní stanici RTS de Mistura na otázku, zda budou rozhovory pokračovat. Odchod opozičních delegátů označil vyslanec OSN za „diplomatickou pózu“, která je vzhledem ke složitosti situace v Sýrii podle něj pochopitelná.

Příměří je v ohrožení, formálně ale stále platí, uvedl de Mistura na pozdější tiskové konferenci s tím, že je třeba udělat vše proto, aby byl klid zbraní zachován. Mírové rozhovory budou podle něj pokračovat pravděpodobně až do středy a to „se všemi, kteří zůstali“. Je načase svolat ministerskou schůzku velmocí a států Blízkého východu, na níž by se dohodl další postup v řešení syrské krize, uvedl zvláštní vyslanec OSN.

Statisíce obětí

Syrská válka si podle de Mistury vyžádala již 400.000 mrtvých na místo dosud udávaných 250.000 až 300.000. Nemá pro to sice důkaz, obává se prý ale, že jeho odhad není daleko od pravdy. K nejnovějšímu vývoji se vyjádřil i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Rozhodnutí o odjezdu členů opoziční vyjednávací komise (HNC) nepředstavuje podle něj pro nikoho žádnou ztrátu. Jediný, kdo na tom tratí, je právě syrská opozice.

Mezinárodní organizace a opozice často kritizují, že jim vláda brání v přístupu do některých syrských oblastí. Hlavní syrský vládní vyjednávač Bašár Džaafarí ale dnes přístup režimu k humanitární pomoci bránil. Opozici kritizoval a řekl, že podle něj roní „krokodýlí slzy“, pokud jde o údajné bránění v rozdělování pomoci.

Džaafarí s novináři hovořil v úřadu OSN v Ženevě, kde se v uplynulých dnech konaly mírové rozhovory o Sýrii a další jednání. Jeho delegace se prý setká se zmocněncem OSN de Misturou znovu v pondělí. Syrský vyjednávač rovněž obvinil Katar, Turecko a Saúdskou Arábii z toho, že sponzorují terorismus v Sýrii. Právě tyto země podporují umírněné povstalce bojující proti prezidentu Bašáru Asadovi.