Mistraly pro Rusko by mohlo koupit NATO, navrhují kongresmani

Francouzská válečká loď třídy Mistral

Francouzská válečká loď třídy Mistral Zdroj: CC BY-SA 2.0 FR: Rama - Wikimedia Commons

Mistral, grafika
mistral
Výsadková loď třídy Mistral
Loď Mistral ve francouzském Toulonu
4
Fotogalerie
Skupina osmi amerických kongresmanů navrhla vlastní řešení kauzy válečných lodí Mistral. Plavidla určená pro Rusko by mohla od Francie odkoupit Severoatlantická aliance (NATO). Návrh má podle kongresmanů dvě hlavní výhody: Rusko v době vypjaté ukrajinské krize nebude posilovat svou armádu a Paříž neutrpí finanční ztrátu.

„Takový rozhodný krok ze strany NATO… by prezidentu Vladimiru Putinovi ukázal, že naše rétorické odhodlání se stává skutečností a že aliance nebude tolerovat nebo napomáhat jeho nebezpečným aktivitám v Evropě,“ stojí v dopise amerických politiků generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi. Pod výzvu se podepsal například i člen zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Eliot Engel.

Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francie převzít již na konci října, ale Paříž kvůli situaci na Ukrajině předání odložila. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí tlak na Paříž, aby ruské vojenské námořnictvo neposilovala. Moskva podle Francie zatím nesplnila všechny podmínky, které jsou pro předání plavidel nutné, přesto Rusko tvrdí, že s dodávkou počítá v polovině listopadu.

Návrh, aby lodě Mistral koupila od Francie Severoatlantická aliance, nyní nezazněl poprvé. Už v květnu s ním přišel tehdejší kanadský senátor Hugh Segal. List International Business Times zase tento týden napsal, že francouzské Mistraly by mohly skončit i ve výzbroji kanadské armády.