Mládek: TTIP bychom měli dojednat příští rok, jinak se odloží

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: ctk

Pokud se v příštím roce nepodaří Evropské unii dojednat se Spojenými státy smlouvu o investicích a volném obchodu, uzavře se na nejméně dalších pět let "okno příležitosti" k podobné dohodě. Novinářům to dnes v Bruselu řekl český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek poté, co spolu s kolegy z dalších zemí Evropské unie diskutovali o současném stavu jednání o smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Česká republika je podle ministra v zásadě spokojena s tím, jak Evropská komise jednání vede. „Byť u takovýchto smluv platí, že ďábel je skrytý v detailu,“ upozornil Mládek.

Dohodu by se mělo podařit dojednat do konce funkčního období současného prezidenta Baracka Obamy, míní eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, která jednání s Washingtonem vede.

Možnost uzavřít rozsáhlou, a často ostře kritizovanou, dohodu se Spojenými státy chápe český ministr Mládek jako „velkou šanci, která je jednou za generaci“. Nyní je podle něj také z americké strany cítit oživení zájmu o jednání. Američané totiž dokončili jednání o podobné dohodě v oblasti Pacifiku a mají tak nyní dostatek odborných týmů.

Pro Prahu je podle Mládka důležité, že TTIP bude obsahovat kapitolu týkající se energetiky. Možnost dovážet břidlicový plyn ze Spojených států bude totiž znamenat tlak na snižování cen v tomto odvětví. Pro Českou republiku je významná i nová dohoda o investicích.

„Velmi stojíme o maximální odstranění tarifů, tedy cel na zboží,“ připomněl Mládek. Záleží podle něj také na oblasti automobilového průmyslu, který se Česka významně týká. Jak ministr upozornil, souvisí tato oblast nejen se cly, ale také s regulací a technickými parametry.

Praha podporuje také snahu komise nahradit systém arbitráží ustavením skutečného soudu, který by podobné spory mezi investory a státy rozhodoval. „Bylo to pro nás nákladné,“ poznamenal k arbitrážím Mládek.