Mladí Španělé půjdou na zkušenou do Německa

Demonstrace nezaměstnaných Španělů

Demonstrace nezaměstnaných Španělů Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Německo pomůže Španělsku v boji s katastrofálně vysokou nezaměstnaností mládeže.

Německo podepsalo se Španělskem dohodu o boji proti nezaměstnanosti mládeže. Cílem smlouvy je poskytnout během čtyř let zhruba pěti tisícům mladých Španělů práci nebo školení v Německu.

Německá ministryně práce a sociálních věcí Ursula von der Leyenová uvedla, že mladí Španělé budou v Německu přijati s otevřenou náručí. Míra nezaměstnanosti mládeže ve Španělsku dosahuje 56 procent, což je po Řecku druhá nejvyšší úroveň v Evropské unii. V Německu nemůže najít práci pouze 7,6 procenta lidí ve věku do 25 let.

Španělsko se nyní nachází ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku a vyvolává protesty veřejnosti.

Vláda minulý měsíc předpověděla, že španělský HDP letos klesne o 1,3 procenta, místo původně očekávaného poklesu o 0,5 procenta. Celková míra nezaměstnanosti ve Španělsku se v prvním čtvrtletí vyšplhala na rekordních 27,2 procenta. Vláda odhaduje, že nad 24 procenty zůstane až do roku 2016.