Mladík ubodal v Paříži člověka, další zranil. K útoku se přihlásil Islámský stát

Vyšetřování útoku nožem v jedné z nejrušnějších pařížských ulic převzala protiteroristická jednotka.

Vyšetřování útoku nožem v jedné z nejrušnějších pařížských ulic převzala protiteroristická jednotka. Zdroj: Reuters

Vyšetřování útoku nožem v jedné z nejrušnějších pařížských ulic převzala protiteroristická jednotka.
Pařížský prokurátor Francois Molins na místě činu.
3
Fotogalerie

Francouzské úřady na základě otisků prstů identifikovaly útočníka, který v sobotu večer v centru Paříže nožem zabil nožem jednoho člověka a čtyři další zranil, jako Čečence narozeného v roce 1997 v Ruské federaci. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom v neděli informovala agentura AFP. Rusko si podle agentury TASS od Francie vyžádalo informace o útočníkovi, kterého policie při zásahu zastřelila. Ve Štrasburku, kde muž vyrůstal, byl kvůli výslechu zadržen jeho přítel. Vyšetřovatelé případ řeší jako možný teroristický čin.

Čečenec měl podle médií francouzské občanství, některé portály původně uváděly, že měl i ruský pas. Úřady se ale k útočníkově identitě doposud oficiálně nevyjádřily. Podle čečenského vůdce Ramzana Kadyrova byl útočníkem francouzský občan Chasan Azimov, který se narodil v Čečensku, o ruský pas ale přišel.

Francouzská média, která se odvolávají na zdroje z vyšetřování, uvádějí, že se útočník jmenoval Khamzat Azimov. Narodil se podle nich v listopadu 1997 a francouzským občanem se stal v roce 2010 spolu se svou matkou.

"Požádali jsme o informace o této osobě a od francouzských úřadů očekáváme odpověď," sdělila agentuře TASS tisková atašé ruského velvyslanectví ve Francii Anna Šlyčková.

Server Europe 1 napsal, že mladík měl čistý trestní rejstřík, ale zajímaly se o něj kvůli radikálním islámským názorům francouzské tajné služby. Podle stanice BFM TV byl asi před rokem jako svědek vyslýchán protiteroristickým oddělením kvůli svým vazbám na blíže neupřesněného člověka v Sýrii.

K odpovědnosti za sobotní útok se již přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), která útočníka označila za jednoho ze svých bojovníků. IS se ale zejména na Západě hlásí prakticky ke všem teroristickým činům. Portál Europe 1 v této souvislosti poznamenal, že vazby mezi Čečencem a IS prozatím nebyly potvrzeny.

Vpodvečer nicméně islamisté prostřednictvím své agentury Amak zveřejnili video, na kterém je podle nich útočník z Paříže, který slibuje loajalitu vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Muž má na záznamu kapuci a obličej zakrytý černým šátkem. Mluví francouzsky, své jméno ale nezmiňuje.

Ve východofrancouzském městě Štrasburku policie v neděli zadržela útočníkova přítele, který se stejně jako on narodil v roce 1997. Hodlá ho vyslechnout. Také pařížský útočník podle agentury AFP přišel s rodinou jako uprchlík do Štrasburku, kde následně vyrůstal. Ve městě u německých hranic dodnes žije početná čečenská komunita. Francouzská média již dříve informovala, že k výslechu byli předvedeni také útočníkovi rodiče, které policie zadržela v 18. pařížském obvodu.

Čečenci jako pachatelé teroristických útoků nejsou výjimeční. Příkladem jsou bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové, kteří v roce 2013 podnikli bombový útok na maraton v Bostonu. Při explozích zahynuli tři lidé a dalších přes 260 bylo zraněno. Zatímco Tamerlan byl při následném policejním zátahu zabit, Džochara policie dopadla a v roce 2015 mu soud uložil trest smrti.