MMF recesi neočekává, chce ale slyšet plán snižování dluhů

Dolary

Dolary

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své aktualizované prognóze, kterou zveřejní příští měsíc, nepředpovídá recesi světové ekonomiky. Narůstající hospodářská rizika ale vnímá. Uvedl to první náměstek výkonné ředitelky MMF John Lipsky v rozhovoru pro televizi CNBC.

„Z recesí nepočítáme. Není ale pochyb o tom, že rizika v posledních měsících kvůli mnoha slabým ekonomickým statistikám vzrostla,“ popsal Lipsky, jak vývoj globálního hospodářství vnímá Mezinárodní měnový fond.

Podle Lipskyho stoupající ekonomická rizika odrážejí hlavně nedostatek důvěry ve schopnost politiků udržet pod kontrolou dluhy. Vyzval proto Spojené státy a Evropu, aby přišly s věrohodnými rozpočtovými plány pro středně dlouhé období, a posílily tak důvěru ve svou schopnost snížit zadlužení.

„Je jasné, že potřebujeme důvěryhodné fiskální plány pro středně dlouhé období, které dají investorům a dalším důvěru v to, že deficity jsou pod kontrolou. Fiskální politika tomu musí odpovídat,“ řekl Lipsky. Fiskální opatření by podle něj měla být kombinací jak škrtů, tak daňových změn.

Teď je ještě růst potřeba podpořit, shodl se Obama s Lagardeovou

Americký prezident Barack Obama v pátek podle Bílého domu telefonicky hovořil s ředitelkou MMF Christine Lagardeovou o hospodářských otázkách. Shodli se na tom, že světová ekonomika potřebuje další kroky na podporu růstu v krátkém období, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o procento namísto původně odhadovaných 1,3 procenta. Revidované údaje podle agentury AP pravděpodobně posílí obavy, že největší světové ekonomice hrozí další recese.

Z nedávného průzkumu agentury AP mezi předními ekonomy nicméně vyplývá, že hospodářská recese ve Spojených státech není v příštích 12 měsících pravděpodobná. Podle průzkumu ale nelze očekávat ani výraznější zlepšení stavu americké ekonomiky.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v pátek uvedl, že banka bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Žádné konkrétní kroky ale nenaznačil.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.