MMF: Španělsko nezvládne splnit rozpočtové cíle

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Španělsko nesplní cíl rozpočtového deficitu pro letošní a příští rok a dluh země stoupne v příštím roce kvůli rekapitalizaci bankovního sektoru na více než 90 procent HDP. Vyplývá to z odhadu zveřejněného Mezinárodním měnovým fondem.

Rozpočtový deficit Španělska má podle MMF letos činit sedm procent HDP a příští rok klesne na 5,7 procenta. Za současných podmínek se podle fondu nedostane deficit země pod tříprocentní limit stanovený EU do roku 2017. Cílem Španělska dohodnutým s Evropskou unií je vykázat letos deficit 6,3 procenta HDP a příští rok 4,5 procenta.

Zadlužení země se v letošním roce dostane na 90,7 procenta výkonu ekonomiky. V příštím roce stoupne na 96,9 procenta. Tento odhad však bere v úvahu, že Španělsko využije celých 100 miliard eur slíbených v červnu od dalších zemí eurozóny na záchranu bank.

Madrid však minulý měsíc uvedl, že chce využít z pomoci jen 40 miliard eur. Zadlužení by v tomto případě letos činilo 84,7 procenta a příští rok stouplo na 90,9 procenta HDP.

O Španělsku se nyní na finančních trzích spekuluje jako o horkém kandidátovi na finanční pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj bankovní sektor, s žádostí o širší pomoc však stále váhá, protože s ní mají být spojeny přísné podmínky.

Motohiro Sato: Evropa dělá chyby jako Japonsko v 90. letech

Španělská vláda slíbila omezit veřejné finance, ale její snahy ohrožuje situace některých regionů, které překročily svůj rozpočet, a rekapitalizace bankovního sektoru zatíženého špatnými investicemi do realit. Madrid minulý týden uvedl, že jeho veřejný deficit letos dosáhne 7,4 procenta HDP, tento údaj však zahrnuje položky spojené s rekapitalizací bank. Evropská komise slíbila, že při svém hodnocení nebude brát rekapitalizaci bank v úvahu.

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v pondělí zopakoval, že Španělsko splní své cíle a nepotřebuje žádná další opatření, přestože se ekonomický pokles prohlubuje.

Vláda ve svém rozpočtovém plánu na příští rok počítá s poklesem ekonomiky o půl procenta. MMF však příští rok čeká pokles až o 1,3 procenta po letošním propadu ekonomiky o 1,5 procenta, napsala agentura Reuters.