MMF vyzval vyspělé země, aby omezovaly stimulaci opatrně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Vyspělé světové ekonomiky musí omezovat svou ekonomickou stimulaci opatrně, jinak budou mladým tržním ekonomikám hrozit finanční a ekonomické potíže. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v dnešních poznámkách pro nadcházející víkendové schůzce finančních činitelů skupiny G20 v Sydney. Vedle situace na rozvíjejících se trzích označil fond za nové globální riziko velmi nízkou inflaci v eurozóně, uvedla agentura Reuters.

Rizika pro mladé tržní ekonomiky zdůraznily lednové otřesy na finančních trzích, které byly z části reakcí na započatý ústup od měnové stimulace v USA, konstatoval fond. Podle něj by centrální banky měly lépe koordinovat své plány omezování vysoce uvolněné měnové politiky. MMF tím podpořil výzvy politiků rozvojových zemí na adresu americké centrální banky (Fed).

MMF předpokládá, že růst globální ekonomiky bude odpovídat poslední lednové prognóze. Podle ní světová ekonomika letos poroste o 3,75 procenta a příští rok zrychlí na čtyři procenta.

Novým rizikem je podle zprávy MMF pokračující pokles inflace v eurozóně, která je nyní hluboko pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky a ekonomické oživení zůstává slabé. Fond se domnívá, že ECB by kvůli tomu měla dál uvolnit měnovou politiku.

Rozvíjející se země by v nynější situaci, kdy politika Fedu vede k odlivu kapitálu z těchto oblastí, měly udržovat obezřetnou ekonomickou politiku a pružné směnné kurzy. „Hlavním zdrojem obav zůstává odliv kapitálu, vyšší úrokové sazby a prudké oslabování měn; přitvrzování finančních podmínek by v těchto zemích mohlo podkopat investice a ekonomický růst,“ konstatoval fond podle agentury Reuters.