Mnohé největší americké firmy neplatily v posledních letech žádné daně

Platné zákony umožnily řadě největších amerických firem, že v posledních letech nemusely platit vůbec žádné daně. Vyplývá to ze studie na základě žebříčku Fortune 500, který zahrnuje největší korporace ve Spojených státech. Jak informovala televize CBS, studie ukázala, že čtvrtina z těchto firem v letech 2008 až 2010 neplatila dokonce žádné nebo téměř žádné federální daně ze zisku, přestože všechny tři roky byly ziskové.

Z 280 zkoumaných firem jich 78 zaznamenalo nejméně jeden rok, v němž ze zisku platily nulové daně, anebo jim dokonce vláda ještě vyplácela nějaké daňové úlevy. Například v roce 2009 mělo 49 firem dohromady zisk 78,6 miliardy dolarů, nezaplatily však žádné daně a ještě získaly daňové úlevy 10,8 miliardy dolarů, uvedly ve společné studii americké organizace Občané pro daňovou spravedlnost a Institut pro daně a ekonomickou politiku.

Autoři studie přitom zpochybňují časté tvrzení, že firemní daně ve Spojených státech jsou vyšší než v jiných zemích. Dvě třetiny z korporací, jež zaznamenaly významné zisky v zahraničí i USA, platily v zahraničí z tamních zisků vyšší daně, než uhradily v USA z domácích zisků.

Do studie bylo zahrnuto 280 firem z žebříčku Fortune 500, které ve sledovaném období zaznamenaly zisky. Společnosti, které v letech 2008 až 2010 měly alespoň jednou ztrátu, byly ze studie vyřazeny. Sledované firmy celkem dosáhly zisku před zdaněním ve výši 1,4 bilionu dolarů.

Studie: státní pokladna přišla o 200 miliard dolarů

Mnohé z nich ze svých zisků sice skutečně zaplatily daň blížící se pětatřicetiprocentní americké firemní dani, řada ostatních ale kvůli různým daňovým úlevám a skulinám - v okamžiku, kdy prudce roste zadlužení Spojených států - neplatily žádné, anebo jen malé daně. Dohromady tak těchto 280 firem ve skutečnosti mělo v průměru daňovou sazbu 18,5 procenta, a americká státní pokladna tak přišla o 200 miliard dolarů.

Vyšší daně obecně platí maloobchodní firmy a společnosti podnikající ve zdravotnictví, kde průměrná sazba přesahovala 30 procent. Korporace těžící ropu a plyn v průměru platily 15,7 procenta, finanční firmy 15,5 procenta a telekomunikační firmy 8,2 procenta. Plynárny a elektrárny v průměru platily 3,7 procenta. Nejméně se pak platilo ve strojním průmyslu, a to minus 13,5 procenta.

Třicet ziskových amerických korporací, které v letech 2008 až 2010 neplatily žádné federální firemní daně

(první číselný údaj uvádí zisk firmy v letech 2008-10, druhý zaplacené daně v oněch letech a třetí je hodnotou účinné daňové sazby; údaje jsou v milionech dolarů)Zdroj: cbsnews.com