Módí chce plnou elektrifikaci Indie do roku 2019. Pomůže solární energie

Naréndra Damodárdas Módí

Naréndra Damodárdas Módí Zdroj: CTK

Do roku 2019 by každá domácnost více než miliardového indického národa měla mít doma elektřinu. Ambiciózní plán tento týden představila indická vláda v čele s čerstvě zvoleným premiérem Naréndrou Módím. Počítá s maximálním využitím solární energie.

„Vidíme v solární energii zcela nový způsob, jak přistupovat k energetice,“ zaznělo z Módího Indické lidové strany, která v polovině května vyšla vítězně z parlamentních voleb.

Elektrifikace Indie nebude ovšem jednoduchý úkol. V zemi totiž nemá přístup k elektřině na 400 milionů lidí (to jsou přibližně čtyři pětiny populace celé Evropské unie). Do roku 2019 by měla mít každá domácnost v Indii nainstalované solární panely, které by poskytly dostatek energie na provoz nejméně dvou žárovek, vařiče a televize, vyplývá z plánu.

Fotovoltaika se těší oblibě indických politiků už delší dobu. Už od roku 2010 běží v zemi rozsáhlý program „Jawaharlal Nehru National Solar Mission“ (JNNSM), který má do roku 2022 uvést do provozu solární elektrárny o celkovém výkonu 20 gigawattů a tím tak snížit závislost země na konvenčních zdrojích energie.

Naréndra Módí budí u Indů naděje i strach

Naplní Módí očekávání, nebo je jen mediální figurou?