Monti do škrtů zapojil veřejnost: Italové radí, kde ušetřit

Italský premiér Mario Monti vymyslel chytrý tah - do snah o ozdravení veřejných financí zapojil širokou veřejnost. Na webových stránkách italské vlády vyzval občany, aby mu posílali tipy, kde by mohl stát snížit veřejné výdaje. Do konce roku chce Itálie uspořit 4,2 miliardy eur (přes 100 miliard korun), k čemuž se vláda zavázala. Od pondělního oznámení výzvy odeslala své tipy zhruba tisícovka lidí, informovala dnes agentura Reuters.

„Všichni občané mohou prostřednictvím formuláře 'Vyjádřete svůj názor' posílat návrhy, upozorňovat na plýtvání, pomoci odborníkům s dokončením analýzy a s hledáním zbytečných výdajů,“ vybízí občany Montiho vláda, která chce prostřednictvím internetu do politiky vnést větší transparentnost a zlepšit komunikaci s občany.

Monti Itálii na konci minulého roku naordinoval úsporný program zahrnující zvyšování daní nebo důchodovou reformu a nyní chce omezit vládní výdaje, aby mohl oddálit plánované další zvýšení daně z přidané hodnoty.

Vysoké vládní výdaje rmoutí Italy o to více, že nevěří politikům, z nichž mnozí jsou podezřelí z korupce a plýtvání veřejnými prostředky.

„Nejčastěji si občané stěžují na náklady politické mašinerie a na neplacení daní,“ říká Gianluca Sgueo, který na úřadu vlády řídí tým zpracovávající podněty občanů. Ti vládě každý měsíc napíšou kolem 5 tisíc e-mailů a dopisů.

Uznávaný technokrat Monti se stal italským premiérem před půl rokem po odchodu Silvia Berlusconiho. Tento týden Monti ustavil tým vládních ekonomických poradců, jejichž úkolem je odhalit oblasti, v nichž je prostor na snížení vládních výdajů. V čele tohoto italského „NERVu“ stojí krizový manažer Enrico Bondi, jenž se osvědčil při ozdravení bankrotujícího potravinářského koncernu Parmalat.