Monti představil novou italskou vládu

Mario Monti

Mario Monti Zdroj: E15 kresba Bretislav Kovarik

Italský ekonom Mario Monti dnes představil svůj ministerský tým odborníků. Monti sám by měl kromě role premiéra vykonávat i úlohu ministra hospodářství. Vládě, která má po rezignaci Silvia Berlusconiho zemi dovést do řádných voleb v roce 2013 a zajistit zavedení reforem do praxe, by měl do konce týdne vyslovit důvěru parlament.

Osmašedesátiletý Monti se rozhodl vytvořit ministerstvo rozvoje, infrastruktury a dopravy, které povede Corrado Passera, dosavadní šéf druhé největší bankovní skupiny v zemi Intesa Sanpaolo. Podle Montiho nepůjde o střet zájmů.

Bývalý eurokomisař je přesvědčen o tom, že jeho tým zvládne zkrotit vysoký italský dluh, nastartovat hospodářský růst a uklidnit trhy. „Rád bych potvrdil můj absolutní klid a jistotu ohledně schopnosti naší země překonat tuto složitou fázi,“ řekl Monti novinářům v úterý v noci po skončení jednání s hlavními politickými silami, odbory a zaměstnavateli. Uvedl, že odboráři věří tomu, že bude potřeba přinést nezbytné oběti.

„Podstatné je, že trhy chtějí dostat více, než `Super Mária`. Existuje naléhavá potřeba po pevném a kvalitním týmu, který přijme politicky bolestivá, ale nezbytná opatření k povzbuzení růstu a fiskální konsolidaci,“ řekl Bloombergu Thomas Costerg ze Standard Chartered Bank v Londýně.

Vládě přislíbila podporu většina hlavních politických stran. Dosavadní klíčový spojenec Berlusconiho, antiimigrační Liga severu, ale Montiho kabinet odmítá. Nevylučuje ovšem, že bude hlasovat pro některé její konkrétní zákony.