Moody's zlepšila výhled úvěrového ratingu Maďarska

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila výhled úvěrového ratingu Maďarska na "stabilní" z dosavadního hodnocení "negativní", jímž naznačovala možnost zhoršení známky. Agentura to ve sdělení z konce týdne odůvodnila stabilizací ekonomiky a zrychlením hospodářského růstu po letech velmi slabého výkonu.

Moody's nicméně ponechala známku úvěrové bonity maďarského státu na spekulativní úrovni Ba1. Maďarsko je nejzadluženější zemí střední Evropy, což dlouhodobě podkopává jeho pozici u investorů.

Moody's očekává, že maďarská ekonomika bude v příštích letech růst průměrným tempem 2,2 procenta a růst bude mít široké základy. To zemi pomůže překonat vlivy nepříznivého vývoje v Evropské unii a v Rusku.

Nejsilnější růst za více než osm let

Maďarská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta, a zaznamenala tak svůj nejsilnější výkon za více než osm let. Maďarsko bylo druhé čtvrtletí za sebou nejrychleji rostoucí ekonomikou ze zemí visegrádské čtyřky a jednou z nejvýkonnějších ekonomik i v celé Evropské unii.

Maďarsko bylo od globální finanční krize dlouho v hlubokém útlumu a ještě v prvním čtvrtletí loňského roku jeho hrubý domácí produkt klesl o 0,9 procenta. Za celý loňský rok však maďarská ekonomika vzrostla o 1,1 procenta.

Úvěrový rating investorům ukazuje, jaká je pravděpodobnost splácení úvěrů hodnocenou zemí nebo firmou. Zlepšení ratingu může příslušnému dlužníkovi snížit náklady na nové úvěry.