Morawieckého kabinet definitivně končí. Šanci sestavit polskou vládu dostal Tusk

Lídr polské opozice Donald Tusk

Lídr polské opozice Donald Tusk Zdroj: Reuters

Nová vláda dosavadního polského premiéra Mateusze Morawieckého nezískala důvěru Sejmu, dolní komory polského parlamentu. Sejm následně sestavením vlády pověřil lídra opozice Donalda Tuska.

Morawieckého strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v říjnových volbách opět získala nejvíce hlasů, přišla však o většinu v parlamentu a žádná z opozičních stran s ní nebyla ochotna sestavit vládu. Tento fakt nyní potvrdilo i hlasování o důvěře.

Poté, co neuspěl Morawiecki, kterého sestavením kabinetu pověřil prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, přešla podle polské ústavy iniciativa na Sejm. Ten většinou 248 z 460 hlasů pověřil úkolem sestavit novou vládu Donalda Tuska, vůdce koalice dosud opozičních stran, které v říjnových volbách získaly většinu křesel v novém parlamentu.

„Chci poděkovat Polkám a Polákům. Děkuji Polsko, je to opravdu nádherný den. Ne pro mne, ale pro všechny, kteří dlouhá léta věřili, že ještě bude líp a že zaženeme temnotu a zlo. Díky vám se to stalo,“ reagoval Tusk v Sejmu.

Vláda PiS končí po osmi letech

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński na výsledek hlasování reagoval obviněním, že Tusk je „německý agent“.

Předání moci po volbách, které se konaly v polovině října a ve kterých si Poláci vybrali změnu, po týdny zdržoval prezident Duda, který se snažil udržet své politické spojence co nejdéle u moci.

Mateusz Morawiecki po hlasování v SejmuMateusz Morawiecki po hlasování v Sejmu|Reuters

Hlasování fakticky končí osm let vlády nacionalistické PiS, která podle názoru jejích kritiků podkopala nezávislost soudů, proměnila státní média v propagandistický kanál a podněcovala předsudky vůči menšinám, jako jsou přistěhovalci a komunita sexuálních menšin LGBT. 

Současně hlasování otevřelo cestu k vládě široké koalice proevropských stran v čele s Tuskem, někdejším premiérem a bývalým předsedou Evropské rady, který slibuje napravit vztahy mezi Varšavou a Bruselem a uvolnit miliardy eur z fondů Evropské unie, zmrazených v obavě o právní stát v Polsku.

Na jednání Sejmu do kina

PiS tvrdí, že u kormidla moci bránila polskou svrchovanost a tradice před cizím vměšováním. Uvádí také, že za její vlády stoupla životní úroveň milionů Poláků díky zavedení štědrých sociálních dávek a zvýšení minimální mzdy.

Od parlamentních voleb zájem veřejnosti o jednání zákonodárců prudce stoupl. Sledovanost parlamentního kanálu na serveru YouTube se raketově zvýšila. Některá zasedání přilákala i více než milion diváků. Jedno z varšavských kin se dokonce rozhodlo vysílat dnešní jednání Sejmu v kinosále na plátno a o vstupenky projevily zájem dvě tisícovky lidí