Moskva chce do jednání o situaci v Sýrii zapojit i tamní opoziční skupiny

Demonstrace proti ruskému zásahu v Sýrii

Demonstrace proti ruskému zásahu v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Rusko a Saúdské Arábie si na vídeňských jednáních o Sýrii vyměnily seznamy syrských opozičních skupin, které chtějí zapojit do rozhovorů, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Ve Vídni druhý den pokračují rozhovory o syrském konfliktu. Přítomni jsou zástupci více než deseti zemí včetně Íránu, který se rozhovorů o Sýrii účastní vůbec poprvé.

Bogdanov prohlásil, že Rusko předalo seznam všech skupin, s nimiž Rusové jednají nebo jsou ochotni jednat v budoucnu. Podle Moskvy by měly být přizvány k rozhovorům.

Seznam má údajně 38 položek a Moskva není proti dalšímu rozšíření. Zástupce Saúdské Arábie prý předali vlastní seznam a Američané slíbili, že vyhotoví svůj. Podle ruských sdělovacích prostředků chce Moskva k rozhovorům přizvat také Kurdy a Syrskou svobodnou armádu.

Podle BBC se ve Vídni setkali ministři zahraničí či další představitelé USA, Ruska, Saúdské Arábie, Turecka, Íránu, Británie, Francie, Německa, Egypta, Libanonu, Iráku, Kataru, Ománu, Spojených arabských emirátů, Jordánska, Číny a přítomen je i zástupce EU.

Ministr zahraničí USA John Kerry dnes přiznal, že jednání je velmi obtížné. „Chovám naději, že pokročíme. Nenazval bych to optimismem,“ řekl.

Rusko se zapojilo do bojů v Sýrii koncem září s cílem pomoci porazit islámské radikály. Jeho letectvo operuje hlavně na západě a severozápadě Sýrie.

Operace Rusové zahájili, až když oznámili, že o to požádala syrská vláda. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes prohlásil, že žádný stát nesmí použít svou armádu v Sýrii bez dohody s tamní vládou. Odpovídal na dotaz týkající se možnosti, že USA zahájí pozemní operace v Sýrii. „Jakékoli nasazení armády bez souhlasu Damašku je pro nás nepřijatelné,“ řekl Rjabkov.

Ve Vídni sedí u jednoho stolu zástupci zemí, jejichž názory se zásadně liší v pohledu na to, zda může zůstat u moci syrský prezident Bašár Asad. Írán, který je kromě Ruska hlavní Asadův spojenec, je podle Reuters ochoten přistoupit na to, že se země dohodnou na ustavení půlroční dočasné syrské vlády. Potom se má o Asadově osudu rozhodnout ve volbách.

„Írán netrvá na tom, aby zůstal Asad u moci navždy,“ citovala íránská média náměstka íránského ministra zahraničí Hosejna Ámira Abdolláhjána, který je součástí teheránské delegace.

Podle nejmenovaného diplomata by dokonce mohlo dojít k tomu, že po přechodném období by Írán mohl Asada přestat podporovat. „Rozhovory jsou o kompromisech a Írán je připraven učinit kompromis spočívající v tom, že Asad zůstane u moci šest měsíců,“ uvedl tento zdroj. „Samozřejmě, pak bude na syrském lidu, aby rozhodl o osudu své země,“ dodal.

Asad prý nemá právo kandidovat ve volbách

Vůdce syrské politické opozice George Sabra to ale vyloučil. Každý plán, který umožní Asadovi kandidovat v předčasných volbách, je podle něj šílený. Asada považuje za kořen problému a uspořádat za současné situace celonárodní volby je nemožné.

„Kdo je dostatečně šílený na to, aby věřil, že je možné za nynějších podmínek v Sýrii uspořádat volby? Miliony Syřanů jsou mimo Sýrii, někteří v uprchlických táborech. V Sýrii jsou další miliony lidí, kteří odešli z domovů ve snaze najít bezpečné místo,“ citovala Sabru agentura Reuters.

Velitel povstalecké 13. divize Ahmad Saúd je téhož názoru. „Za současného bezvládí to nebudou skutečné volby, naprosto s nimi nesouhlasíme,“ řekl.

Sabra řekl, že Asad nemá právo kandidovat ve volbách, protože jeho armáda se spojenci z Íránu a libanonského Hizballáhu útočí na syrské občany, což vytvořilo podmínky pro radikální opozici.

„Bašár Asad a jeho režim jsou příčinou terorismu v Sýrii. To, co se teď děje ve Vídni, je karneval blízkovýchodních států, které vydávají prohlášení, jimiž sledují vlastní zájmy, nikoli řešení syrského problému,“ řekl Sabra.