Rusko stojí vojenský zásah v Sýrii čtyři miliony dolarů denně, říká analýza

Ruská stíhačka Su-30

Ruská stíhačka Su-30 Zdroj: ctk/AP

Náklady na vojenské zapojení Ruska do bojů v Sýrii dosahují částky čtyř milionů dolarů denně (95,4 milionu korun), uvádí britská bezpečnostně-analytická společnost IHS Jane's. Přestože tyto výdaje ruský armádní rozpočet ve výši 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun) zvládne pokrýt, experti varují, že konflikt může trvat dlouhé roky a jeho případná eskalace by se v konečném důsledku Moskvě značně prodražila.

Minimální náklady na vedení dané vojenské operace vyčísili pracovníci IHS Jane's na 2,4 milionu dolarů (57,2 milionu korun) za den. „Jsou to však velmi konzervativní odhady, reálné výdaje se mohou blížit dvojnásobku,“ vysvětluje expert firmy Ben Moores pro ruský list The Moscow Times, který si nechal data zpracovat.

Výdaje se však mohou ještě navýšit podle dalšího průběhu bojů, odhady navíc nezahrnují použití pozemních zbraní nebo zapojení Kaspické flotily. Každá raketa, kterou tato nejstarší vojenská flotila Ruska vypálí, stojí 1,2 milionu dolarů (28,6 milionu korun).

Přesto zatím Moskvu vychází tato válka významně levněji, než stála Spojené státy počáteční fáze invaze do Iráku, podotýká anglicky psaný moskevský list cílící na emigranty. Podle studie Costs of War Brownovy univerzity nakonec vyšlo americké angažmá v Iráku v letech 2003-2010 tamní ministerstvo obrany na 783 miliard dolarů (18,7 bilionu korun).

Přečtěte si rozhovor s Irenou Kalhousovou:

Rusku usnadňuje současné vedení války, kromě spoléhání převážně jen na letecké údery, hlavně geografická blízkost Sýrie a nižší náklady na vojenské vybavení či platy vojáků.

Navíc většina bomb, které jeho armáda dosud v boji použila, pochází ještě z dob Sovětského svazu a země jich má bohaté zásoby.

Rusko ovšem mohou na Blízkém východě čekat stejně jako Američany problémy spojené s vleklým konfliktem bez jasného vítěze. Pokud v něm budou ruští vojáci umírat a Moskva se rozhodne pro jeho další eskalaci, výdaje začnou podle IHS Jane's výrazně růst.

Podívejte se na záběry pořízené dronem nad místem ruského náletu v syrském městě Harasta

Zůstanou-li však na podobné výši jako v současnosti, situaci bude nadále komplikovat Islámský stát nehledě na to, zda se syrský prezident Asad udrží u moci či nikoliv.

„IS má prakticky neomezené řady bojovníků. Každý rok rekrutují stále více mladých lidí. Každodenní ruské nálety docílí pouze toho, že situace zůstane stále stejná. Vojenské vítězství je nemožné,“ podotkl Ben Moores.

Letová hodina ruského vrtulníku vyjde na tři tisíce dolarů
Rusko podle ministerstva obrany dosud zapojilo do akce v Sýrii 36 bojových letounů a dvacet útočných helikoptér. Analytici z IHS počítali, že jedna letová hodina ruské stíhačky vyjde na 12 tisíc dolarů (286 200 korun), v případě vrtulníku je to čtyřikrát méně (71 500 korun).
Stíhací letouny zůstávají ve vzduchu průměrně devadesát minut denně, helikoptéry jen hodinu. Provoz letectva tak denně vyjde na 710 tisíc dolarů (17 milionů korun), cena použitých bomb a střeliva dosahuje 750 tisíc dolarů (17,9 milionu korun), náklady spojené s vojenským personálem a jeho vybavením pak 440 tisíc dolarů (10,5 milionu korun).
K těmto částkám pak IHS přičítá také 200 tisíc dolarů (4,8 milionu korun) na držení flotily ve Středozemním moři v pohotovosti. Dalších 250 tisíc dolarů (šest milionů korun) denně stojí Rusko zajištění logistiky a komunikační a inženýrské infrastruktury.
Tímto způsobem došli tedy experti k celkovým „konzervativním odhadům“ minimálních denních nákladů ruské intervence ve výši 2,4 milionu dolarů (57,2 milionu korun). Reálně se však prý pohybují kolem čtyř milionů dolarů (95,4 milionu korun) za den.