Moskva chce mít v Sýrii trvalou námořní základnu, s návrhem je prý v pokročilé fázi přípravy

Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: reuters

Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
24
Fotogalerie

Svou současnou námořní základnu chce Rusko  v syrském Tartúsu nastálo, řekl náměstek ruského ministra obrany Nikolaj Pankov.

"Byly sepsány návrhy dokumentů, které nyní procházejí ministerstvem. Je to v pokročilém stadiu přípravy a doufáme, že vás brzy požádáme o ratifikaci," řekl dnes Pankov před zahraničním výborem horní komory parlamentu.

Bývalý náčelník štábu ruského vojenského námořnictva admirál Viktor Kravčenko agentuře Interfax řekl, že obrana základny, včetně protivzdušné a protilodní, si vyžádá "značný kontingent pozemních sil". Tartus nyní představuje jedinou základnu ruské flotily ve vzdáleném zahraničí, sdělil Kravčenko.

Dolní komora ruského parlamentu v pátek stvrdila rusko-syrskou smlouvu o zřízení ruské stálé letecké základny v Sýrii. Pankov tehdy řekl, že Damašek dává ruskému letectvu právo využívat trvale základnu na letišti Hmímím v pobřežní provincii Latákíja.

Rusko v této lokalitě už od loňského roku udržuje nemalý počet bojových letounů, jimiž bombarduje postavení syrských povstalců a podporuje pozemní operace syrské armády. Ruská armáda bude nyní mít právo využívat trvale místní infrastrukturu a veškeré pozemky náležející k letecké základně.

Minulý týden před poslanci dumy Pankov řekl, že se ministerstvo obrany zabývá možností obnovit vojenské základy v některých zemích, kde základny míval bývalý Sovětský svaz. Hovořilo se o Latinské Americe, Asii a Africe.