Komentář Terezy Spencerové: Sýrie, bez dohody a bez rukavic

Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají

Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají Zdroj: Reuters

Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají
Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají
Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají
Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají
Neutěšená situace v Sýrii: Válka pokračuje, lidé dál umírají
29
Fotogalerie

Dva týdny po faktickém konci příměří v Sýrii Obamova administrativa oznámila, že končí i s rozhovory, které se celého procesu týkaly. A dala si záležet, aby nikdo nebyl na pochybách, že vina je výhradně na straně Kremlu.

Dohoda o zastavení palby počítala s týdenním přerušením bojů. To mělo Američanům poskytnout čas a prostor, aby oddělili své „umírněné“ džihádisty od al-Káidy, Islámského státu a dalších organizací, které jsou na americkém seznamu teroristů.

Washington dokonce pohrozil rebelům, kteří se od al-Káidy a dalších neoddělí, závažnými důsledky. Ale zůstalo jen u pohrůžek. Během sedmi dnů se žádná separace dobrých od zlých nekonala a syrská vláda si naopak stěžovala, že Fronta an-Nusrá, syrská franšíza al-Káidy, neustále útočí na vládní pozice.

Rusko a Sýrie proto zahájily útoky na al-Káidu bez Spojených států. Ty se nejen odmítly připojit, ale ruské a syrské nálety navíc odsoudily. A právě kvůli ruským útokům na oddíly Fronty an-Nusrá, po jejichž boku bojují mnozí „umírnění“ džihádisté, Washington už po týdnu pohrozil vypovězením smlouvy s Moskvou.

Hrozba přišla současně s americkým „chybným“ náletem na pozice syrské armády ve východosyrském Dejrizoru, při němž bylo zabito přes 80 syrských vojáků. Nyní Američanům údajně došla s Rusy všechna „trpělivost“.

Rusko nad formálním ukončením mrtvé smlouvy vyjádřilo „politování“, ale připomnělo, že snažit se o příměří v době, kdy příliš mnoho džihádistických skupin podporuje al-Káidu, beztak nemělo smysl.

Spojené státy navíc ujistily, že komunikace mezi armádami obou zemí bude pokračovat, aby se předešlo případným střetům při náletech na pozice Islámského státu. To se dá považovat za naprosté minimum spolupráce, která má předejít možné válce mezi USA a Ruskem. Nicméně tento konflikt svým způsobem možná už začal.

Při americkém náletu na syrskou armádu v Dejrizoru mohli snadno zemřít i ruští „poradci“, kteří u tamních jednotek působí. Zatímco ruské letouny bombardovaly i jednotky rebelů, u nichž pro změnu působí „poradci“ američtí.

Americko-ruská smlouva nebyla naplňována, a tak je její vypovězení jen logickou formalitou. Současně jako by tím ale syrská válka vstoupila do nové fáze, v níž už nebudou platit vůbec žádná pravidla a v níž nikdo nebude brát ohledy na nikoho, kdo se dost rychle nevzdá.

Pro syrský džihád v čele s Daešem, al-Káidou a dalšími sunnitskými teroristickými skupinami se tím konflikt mění v existenciální boj o přežití, což platí i pro jejich – například saúdské či katarské – sponzory.

A velkou neznámou je i postoj americké administrativy, která za pár měsíců vystřídá tu Obamovu. Podle americké televize Fox ruská armáda do Sýrie dovezla nejnovější protiraketové systémy schopné sestřelovat i křídlaté rakety. Že by to měl být náznak toho, co Rusko v Sýrii očekává?

Syrská válka vstoupila do nové fáze, v níž nikdo nebude brát ohledy na nikoho, kdo se rychle nevzdá.

Autorka je komentátorkou Literárních novin