Moskva: Máme důkazy, že USA zkoušely ovlivnit naše prezidentské volby

Kreml (ilustrační foto)

Kreml (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Vladimir Putin
2
Fotogalerie

Moskva má důkazy, že Spojené státy se pokoušely ovlivnit kampaň před volbami ruského prezidenta. Prohlásil to podle agentury Ria Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Rusové si budou volit hlavu státu 18. března a všeobecně se očekává, že vládcem Kremlu i po nich zůstane Vladimir Putin.

Podezření ze zasahování do předvolební kampaně dosud jitřily americko-ruské vztahy v opačném gardu. Americké tajné služby viní Moskvu ze zasahování do předvolební kampaně v roce 2016, což Moskva popírá. Ze strany USA kvůli tomu ale čelí sankcím.

Podle Rjabkova je skutečným cílem amerických sankcí destabilizace Ruska, k níž Američané používají i nevládní a neziskové organizace.

V USA běží zvláštní vyšetřování osob z okolí amerického prezidenta Donalda Trumpa a jejich styků s Rusy. Minulý měsíc bylo v USA zveřejněno podrobné obvinění 13 ruských občanů a tří ruských firem z pokusů ovlivnit volby z roku 2016.

Americké ministerstvo financí zveřejnilo na konci ledna seznam osob, jimž hrozí nové sankce. Seznam zahrnuje desítky ruských oligarchů včetně šéfů dvou největších bank a 114 politiků s úzkými vazbami na Putina. Nejužší kruh kolem Putina je už zahrnut do sankcí z roku 2014, které byly uvaleny za anexi Krymu.