Moskva: Manévry NATO v Polsku nepomáhají důvěře a bezpečnosti

Britští vojáci během cvičení jednotek NATO v Polsku

Britští vojáci během cvičení jednotek NATO v Polsku Zdroj: Ministerstvo obrany Velke Britanie

Rozsáhlé vojenské cvičení Severoatlantické aliance, které začalo v pondělí v Polsku, neprospívá důvěře a bezpečnosti v Evropě. Řekl to dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Cvičení Anakonda-16 se účastní více než 31 tisíc vojáků z 24 členských zemí NATO a partnerských států. Z České republiky se do něho zapojí jednotka vojenské policie.

„V každém případě cvičení, které má v základu své legendy dostatečně jednoznačně naznačený směr, samozřejmě neprospívá ovzduší důvěry a bezpečnosti na kontinentu,“ citovala agentura TASS Peskova. Mluvčí v této souvislosti také poukázal na zatím stále trvající nedostatek důvěry mezi Ruskem a NATO.

Manévry potrvají do 17. června a mají posílit pocit bezpečnosti východoevropských členů aliance, kteří se obávají agresivní politiky Ruska.

Pokud jde o možnost zasedání Rady Rusko-NATO, mluvčí prezidenta Vladimira Putina poznamenal, že „dialog probíhá na úrovni velvyslanců“. Podle názoru Putinova mluvčího ale nynější dialog „nás stěží přibližuje k dosažení lepšího porozumění“.

Generální tajemník NATO Jens Stotenberg v květnu řekl, že další jednání Rady NATO-Rusko by se mohlo uskutečnit ještě do červencového summitu Severoatlantické aliance ve Varšavě. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na to reagoval podrážděně, protože Stoltenberg to očividně předem nekonzultoval s Moskvou.