Moskva nepustila evropské politiky na pohřeb Němcova

Pohřeb Borise Němcova

Pohřeb Borise Němcova Zdroj: ctk

Evropská unie vyzvala Moskvu, aby zveřejnila seznam osob z EU, které mají na území Ruské federace zakázaný vstup. Mluvčí evropské diplomacie Maja Kocijančičová tak reagovala na situaci, kdy Rusové odmítli do země pustit některé představitele unijních zemí. Politici se chtěli zúčastnit dnešního pohřbu nedávno zavražděného představitele opozice Borise Němcova.

„Žádáme ruské úřady, aby byly co nejtransparentnější a čekáme, že zajistí, že se podobné incidenty nebudou opakovat,“ podotkla mluvčí. Odmítnutí vstupu je podle ní jasným porušením základních principů i dohody o vízové součinnosti, kterou mají EU a Rusko uzavřenou.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ruský postup odsoudil a označil ho za velmi urážlivý. „Omezení jsou uplatňována bez sebemenší snahy o zdůvodnění nebo předchozího varování těm, koho se týkají,“ uvedl. Připomněl, že EU své sankce vždy zveřejňuje. Proti postupu se co nejostřeji ohradil a bude oficiálně žádat vysvětlení.

Evropské státy na dnešním pohřbu zastupují většinou velvyslanci. Povolení k cestě nedostal z Moskvy předseda horní komory polského parlamentu Bogdan Borusewicz. Podle ruského velvyslanectví ve Varšavě má jít o odvetu za to, že předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková má zakázaný vstup do EU.

Až na moskevském letišti Šeremeťjevo ale v noci na dnešek skončila cesta lotyšské lidovecké europoslankyně Sandry Kalnieteové. Kociančičová před novináři poznamenala, že zdůvodnění, podle kterého Kalnieteová představuje hrozbu pro ruskou bezpečnost a veřejný pořádek, je zcela nevěrohodné. Europoslankyně podle dokumentu, který zveřejnila na twitteru, nesmí do Ruska až do 10. listopadu 2019.

„Není to poprvé, co sledujeme podobné odmítnutí ze zjevně svévolných důvodů,“ připomněla mluvčí. Už loni byla ze Šeremeťjeva vrácena německá europoslankyně za Zelené Rebecca Harmsová. Ruská strana tehdy uvedla, že europoslankyně je na neveřejném seznamu osob, které do země vpuštěny nebudou.

Vztahy mezi EU a Ruskem jsou na velmi nízké úrovni v důsledku krize na Ukrajině. Unie kvůli ukrajinské krizi zakázala vstup na své území celkem 151 osobě z Ruska, Krymu a separatisty ovládaných území na východě Ukrajiny. Jedná se především o separatisty samotné, na seznamu jsou však i někteří ruští politici.

Tisíce Moskvanů se přišly rozloučit se zavražděným Němcovem

Víc než kilometrová fronta se dnes vytvořila v centru ruské metropole, kam se přišli Moskvané rozloučit s opozičním politikem Borisem Němcovem. Vůdce hnutí Solidarita zemřel v noci na sobotu po útoku neznámého pachatele, který pětapadesátiletého Němcova zastřelil čtyřmi ranami z pistole na jednom z moskevských mostů. Ruská policie po útočníkovi zatím bezvýsledně pátrá.

I po čtyřhodinovém pietním rozloučení zůstala před budovou Sacharovova střediska několikasetmetrová fronta čekajících, píší ruská média. Mezi smutečními hosty byli vysocí představitele ruského vedení v čele s vicepremiéry Arkadijem Dvorkovičem a Sergejem Prichoďkem. Evropské státy reprezentovali většinou velvyslanci, Českou republiku na ceremonii v Sacharovově středisku zastupoval velvyslanec Vladimir Remek.

Pohřeb Borise NěmcovaPohřeb Borise Němcova|ctk

Rozloučit se s Němcovem přišla i Naina Jelcinová, vdova po ruském prezidentovi Borisi Jelcinovi z 90. let, který po jistou dobu Němcova považoval za svého možného nástupce. Mezi zahraničními hosty byl bývalý britský premiér John Major.

Spolupředseda opozičního hnutí Parnas Michail Kasjanov ve smutečním projevu označil Němcova za úspěšného politika, který se do ruských dějin zapsal jako reformátor. Vyjádřil naději, že vrahy se podaří vypátrat. „Vzali nám Borise Němcova, byla to podlá vražda. Pomstili se mu za boj s korupcí a zvůlí,“ řekl Kasjanov.

„Ztratili jsme skutečného Evropana, politika, jemuž záleželo na obyčejných lidech i na tom, co se dnes děje na Ukrajině,“ řekl v projevu stálý zástupce Evropské unie v Rusku Vygaudas Ušackas. Po ukončení ceremoniálu byla rakev převezena k uložení na Trojekurovskému hřbitově na západě Moskvy

Tělo zabitého Borise NěmcovaTělo zabitého Borise Němcova|ctkVražda se stala na dohled chrámu Vasila Blaženého v Moskvě