Moskva povolila smuteční pochod opozice za Němcova

Moskvané kladou na místo vraždy Borise Němcova květiny

Moskvané kladou na místo vraždy Borise Němcova květiny Zdroj: ctk/ap

Moskevská radnice povolila uspořádat v neděli odpoledne smuteční pochod za zavražděného politika Borise Němcova. Pochod povede z východní části centra přes nábřeží na most, kde byl kritik Kremlu v noci na dnešek zavražděn, potvrdila radnice.

Smuteční pochod se odehraje namísto povolené opoziční demonstraci proti krizi a válce na Ukrajině, který se měla konat jako „jarní pochod“ na okraji metropole.

Trasa smutečního pochodu nicméně mine hlavní tepnu metropole, Tverskou ulici, a Rudé náměstí. Akce má začít v 13:00 SEČ a organizátoři čekají účast až 50 tisíc lidí.

„Policie bude pečlivě prohlížet účastníky akce, aby zabránila provokacím,“ upozornila radnice a vybídla, aby lidé přistupovali k bezpečnostním opatřením s porozuměním.

Na místo zločinu, které se nachází nedaleko od Kremlu, již nyní přicházejí davy lidí a kladou zde květiny k uctění Němcovovy památky.

Média předpokládají, že Němcov byl i v době vraždy „pod dohledem“ úřadů, stejně tak jako okolí Kremlu má patřit k nejlépe střeženým v zemi, a tak očekávají, že dopadení pachatelů zřejmě bude otázkou krátké doby. Avšak vyšetřovatelé zatím jen hovoří o množství různých verzí, ale dosud žádné dopadení neohlásili.