Motivy šíleného vraždění v Norsku nastiňuje manifest na internetu

Záchranáři zasahují po střelbě na ostrově Utoya

Záchranáři zasahují po střelbě na ostrově Utoya

Nor Anders Behring Breivik podezřelý z pátečního pumového atentátu v Oslu a střelby na blízkém ostrově Utöya se na masakr připravoval nejpozději od podzimu roku 2009. Vyplývá to z jeho zápisků, v nichž nastínil vizi Evropy bez multikulturalismu a muslimů a popsal přípravy na teroristické akty, jimiž má být těchto cílů dosaženo. Část svých plánů pátečními útoky uskutečnil.

Breivik sepsal a na internet umístil 1500stránkový manifest, v němž pod pseudonymem Andrew Berwick rozvádí své pravicově radikální názory. V textu pod názvem 2083. Evropská deklarace nezávislosti se podle agentury DPA zabývá „rasovou válkou“ a otázkou, jak by bylo možné Evropu osvobodit od přistěhovalců. V posledním příspěvku je údajně i věta: „Myslím, že toto je poslední příspěvek, který píšu. Je pátek, 22. července, 12:51.“

Zhruba o půldruhé hodiny později otřásl vládní čtvrtí v centru Osla výbuch bomby, jenž usmrtil nejméně sedm lidí. Poté dvaatřicetiletý muž postřílel nejméně 85 lidí na mládežnickém táboře příznivců sociálních demokratů premiéra Jense Stoltenberga, jenž měl tábor v sobotu navštívit.

V manifestu jsou podrobně popsány plány na teroristické akce včetně toho, že si Breivik musí založit vlastní farmu a opatřit hnojivo na výbušniny, což také udělal. V textu je ale zmíněna i možnost získání biologických a jaderných zbraní.

Dokument také popisuje taktiku infiltrování do nepřátelských organizací, což prý může být způsob, jak se přiblížit jinak nepřístupným cílům, jako je předseda vlády nebo ministři. „Chcete-li získat práci v letním táboře napojeném na největší politickou stranu, existuje způsob, jak toho dosáhnout. Premiér takové tábory obvykle v letním období navštěvuje,“ píše pravděpodobný útočník, z jehož textu zveřejnil úryvky server norského deníku Bergens Tidende.

Anders Behring BreivikAnders Behring BreivikAnders Behring Breivik na fotografii pózuje se zbraní

Proti multikulturalismu a islámu

Podle autora manifestu se Evropa nyní nachází v jedné z fází občanské války, která začala v roce 1999 bombardováním Jugoslávie. Rozhodující fáze však nastane v letech 2070 - 2083, kdy budou 30 až 50 procent evropské populace tvořit muslimové. Multikulturalismus a „kulturní komunismus“ postupně budou poraženy v jednotlivých zemích a „muslimové budou deportováni“, sní autor.

Ten také ve svém pamfletu „hrdinské rytíře“ nabádá, aby se nevzdávali ani v případě zatčení. V tu chvíli naopak podle něj mají zahájit fázi propagandy. Sám prý počítá s tím, že bude pokládán „za největší monstrum od 2. světové války“.