Mount Everest má letos první dvě oběti, na třicet horolezců omrzlo

Mount Everest

Mount Everest Zdroj: ctk

Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu po květnovém zahájení sezony zahynuli už dva horolezci. V pátek zemřel po dosažení vrcholu 35letý Nizozemec, v sobotu pak během sestupu 34letá Australanka. Oba byli členy téže expedice a podle nepálských úřadů podlehli výškové nemoci. Kromě toho podle horské služby během pokusu pokořit Mount Everest utrpělo nejméně 30 lidí vážné omrzliny.

Minulý týden stanuli na vrcholu nejvyšší hory první horolezci po dvou letech. Tak dlouho totiž platil zákaz výstupů, který úřady nařídily kvůli sesuvu laviny v roce 2014 a loňskému katastrofálnímu zemětřesení.

Období příhodné pro pokusy o výstup budou trvat jen několik týdnů, proto jsou v několika výškových táborech rozmístěny desítky expedic se stovkami členů. Z nepálské strany už od 11. května k vrcholu dospělo na 330 horolezců, několik jich horu pokořilo i trasami vedoucími z Tibetu.

Podle zástupce nepálské horské služby Gjanendry Šréšthy si během letošní sezony hora kromě dvou obětí na životech vyžádala i řadu zraněných. Na 30 horolezců utrpělo vážné omrzliny nebo mělo jiné problémy. Stav jedné indické ženy byl natolik vážný, že nebyla schopna samostatného pohybu a musela být šerpy snesena do níže položeného tábora.