Mrtvý a zranění u Mnichova. Útočník s nožem prý volal Alláha

Útok v Mnichově (10. května 2016)

Útok v Mnichově (10. května 2016) Zdroj: CTK

Útočník ozbrojený nožem pobodal dnes ráno na nádraží nedaleko Mnichova čtyři lidi, jedna z obětí na následky zranění zemřela. Podle svědků útočník křičel "Alláhu akbar" (arabsky "Bůh je veliký") a "vy nevěřící". Policie muže zadržela a informovala, že jde o sedmadvacetiletého německého občana. Motiv činu zatím policisté neznají.

Útok se stal v obci Grafing asi 25 kilometrů jihovýchodně od Mnichova. Útočník, který na místo činu přišel bos, podle policie vstoupil do čekajícího příměstského vlaku, několikrát bodl do zad jednoho z cestujících a na nástupišti napadl další tři muže. Padesátiletý muž pobodaný ve vlaku v nemocnici svému zranění podlehl. Další osoba byla zraněna vážně a dvě lehce.

Policisté útočníka zadrželi krátce po činu a ve spolupráci se státním zastupitelstvím ho vyslechli. Podle policie jde o 27letého německého občana. Místní média informovala, že pochází ze středoněmecké spolkové země Hesensko a nejedná se o migranta, který v minulosti získal německý pas.

Podle policie zatím nelze s jistotou určit motiv činu. Vyšetřovatelé nevylučují teroristickou povahu útoku a islamistický motiv, ale ani možnost, že pachatel je duševně nemocný. Další podrobnosti k útoku chtějí policisté sdělit na tiskové konferenci v 15:00 SELČ.

„Pachatel při činu učinil prohlášení, z nichž lze usuzovat, že šlo o politický motiv,“ uvedly úřady. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna muž při výslechu zatím spolupracuje.

Útočník neměl problémy se zákonem

Podle rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk útočník v minulosti neměl problémy se zákonem a policie ho ani nesledovala, jako to dělá u známých stoupenců radikálního islámu.

Policie uzavřela nádraží, kde se útok stal. Na čtyři hodiny byl přerušen i provoz linky příměstského vlaku do Mnichova; poté ho společnost Deutsche Bahn obnovila v omezeném rozsahu.

„Jsme absolutně pokojné hornobavorské maloměsto poblíž Mnichova,“ reagovala šokovaná starostka Grafingu Angelika Obermayerová. „Něco takového je naprosto nové a lidmi tady to hluboce otřáslo,“ dodala.