Mursího příznivci demonstrovali v ulicích Káhiry

Káhira, Egypt

Káhira, Egypt Zdroj: E15 Jaroslav Matejka

Příznivci svrženého a zadržovaného egyptského prezidenta Muhammada Mursího i v noci na dnešek v Káhiře protestovali proti vojenskému převratu. Podle agentury AFP však nad ránem převažoval klid. V pátek požadovaly propuštění a návrat Mursího v káhirských ulicích desetitisíce lidí.

Konzervativci z řad největšího islámského uskupení v zemi - Muslimského bratrstva - nesouhlasí s novými pořádky a od minulého týdne, kdy byl Mursí svržen, takřka denně pořádají demonstrace.

Z televizních záběrů z noci na dnešek bylo patrné, že tisícovky demonstrantů setrvaly ve čtvrti Nasr u tamní velké mešity a provolávaly slogany proti armádě. Větší potyčky s odpůrci islamistů se však nekonaly. Stoupenci Muslimského bratrstva jsou odhodláni v protestech vytrvat tak dlouho, dokud nebudou splněny jejich požadavky.

K propuštění sesazeného prezidenta Mursího v pátek vyzvaly i Spojené státy a Německo.

Egyptská armáda minulý týden ve středu Mursího svrhla, a ukončila tak roční vládu islamistů. Ta podle armády destabilizovala zemi a vyvolávala stále silnější odpor opozice. Mursí je držen na neznámém místě. Zatčeno bylo také několik předáků Muslimského bratrstva.

Pravomocí hlavy státu se dočasně chopil předseda ústavního soudu Adlí Mansúr a sestavením vlády byl tento týden pověřen bývalý ministr financí Házim Bibláví. Složení kabinetu má být podle agentury Mena oznámeno během příštího týdne. Své posty si podle ní mají udržet ministři obrany a vnitra.

Nové vedení má v plánu přepracovat ústavu, kterou prosadili islamisté. Veškeré změny poté budou muset být odsouhlaseny v referendu, které se má konat do čtyř měsíců. Na začátku roku 2014 by se pak mohly uskutečnit parlamentní volby. Jakmile bude v zemi zvoleno zákonodárné shromáždění, mohou se konat i volby prezidentské.

Radek Palata: Egypt: Chléb nad demokracii