Musk slíbil šest miliard dolarů na boj proti hladu, USA odrazují od cest na Slovensko

Elon Musk slíbil šest miliard dolarů na boj proti hladu

Elon Musk slíbil šest miliard dolarů na boj proti hladu Zdroj: Reuters

BP se daří
Apple podpoří klimatické cíle prezidenta USA Joa Bidena
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Musk a světový hlad

Elon Musk v tweetu slíbil prodat akcie Tesly v hodnotě šesti miliard dolarů a věnovat je Světovému potravinovému programu OSN, pokud organizace bude umět vysvětlit, jak těchto šest miliard dolarů dokáže vyřešit problém světového hladu. Reagoval tak na zprávu CNN, která citovala ředitele programu Davida Beasleyho, když prohlásil, že dvě procenta Muskova majetku by mohla světový hlad vyřešit. Beasley následně prohlásil, že jeho tvrzení nebylo správně pochopeno. Světový potravinový program se snaží získat šest miliard dolarů, aby poskytl nezbytné potraviny 42 milionům lidí, kteří letos bez pomoci zemřou hlady.

USA varují před cestami na Slovensko

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí občanům USA doporučilo, aby se kvůli nepříznivému vývoji epidemie nemoci covid-19 vyhnuli cestám do Ruska, Belgie a na Slovensko. Českou republiku středisko řadí mezi země s druhým nejvyšším rizikem nákazy, kam nedoporučuje cestovat bez očkování. Slovensko minulý týden oznámilo nejvyšší denní přírůstek koronavirových případů od konce loňska. Ve středu odhalily laboratorní PCR testy v pětimilionové zemi 4981 infikovaných.

Su Ťij vypovídala u soudu

Sesazená barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij podruhé vypovídala před soudem kvůli obvinění, že během loňské volební kampaně porušila protipandemická opatření. Soud se koná za zavřenými dveřmi, podle agentury AP politička obvinění odmítla.

Z trhů a burz

BP prospívají vysoké ceny energií

Čtvrtletní zisk těžební společnosti BP překonal díky vysokým cenám energií odhady. Meziročně stoupl na 3,32 miliardy dolarů z loňských 86 milionů dolarů. Firma potvrdila, že bude pokračovat v plánu zpětného odkupu svých akcií.

Apple a další firmy podpoří Bidenovy zelené ambice

Prezident USA Joe Biden oznámí plán na podporu obnovitelných zdrojů energie, který podpoří více než 25 velkých amerických firem v čele se společností Apple, píše server Marketwatch. Firmy se zavážou, že budou využívat zelenou energii a svou kupní silou tak pomohou rozhýbat trh.

Tweet dne

Stane se dnes

  • V Glasgow pokračuje klimatický summit COP26. Projevy přednesou například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, monacký kníže Albert II., srbský prezident Aleksandar Vučič či japonský premiér Fumio Kišida. Dění na summitu můžete sledovat v našem online přenosu.
  • V USA se konají státní a místní volby. Sledované bude například hlasování ve Virginii, kde se očekává těsný souboj mezi demokratem Terrym McAuliffem a republikánem Glennem Youngkinem. Pozorovatelé místní volby označují za první „referendum“ o vládě demokratického prezidenta Joea Bidena.