Proč sledovat summit v Glasgow: Změny klimatu mohou vést k finančním krizím, varují experti

Obraz země promítnutý na místo konání konference COP26 v Glasgow

Obraz země promítnutý na místo konání konference COP26 v Glasgow Zdroj: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson na klimatickém summitu v Glasgow
Britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden (vlevo).
Na summit OSN dorazila i švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Odborníci varují, že boj s extrémními výkyvy počasí způsobenými globálním oteplováním může to vést i k finančním krizím.
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle
6
Fotogalerie

Probíhající klimatický summit OSN v Glasgow by měli velmi pozorně sledovat také podnikatelé a investoři. Globální oteplování totiž na základě mínění expertů může vyvolat rozsáhlé finanční krize. Například americká Rada pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC) nedávno poprvé v historii označila klimatické změny za „novou a vzrůstající hrozbu pro finanční stabilitu Spojených států“, uvedl server americké televize CNN.

Možnost, že současná klimatická krize v příštích letech odstartuje celosvětový hospodářský kolaps, připouští také Tobias Adrian, ekonomický poradce Mezinárodního měnového fondu. Extrémní výkyvy počasí podle něj už nyní přinášejí světu významné ekonomické ztráty a situace se bude dále zhoršovat. 

„Firmy tak mohou přijít o svá aktiva nebo skončit s bezcennými portfolii, protože vládní nařízení se budou měnit stejně jako přístup investorů a spotřebitelů,“ varuje americký server.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub
 

Velká část rozhovorů v Glasgow se povede zejména kolem postupného ukončení těžby fosilních paliv. Očekává se, že poptávka po ropě, která aktuálně činí téměř sto milionů barelů denně, bude během nadcházející dekády klesat. 

„Investoři v těžařském sektoru již dnes sázejí zejména na krátkodobé projekty, neboť budoucnost fosilních paliv je nejistá,“ uvedl pro CNN Nikos Tsafos, odborník na energetiku z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Firmy a investory ale budou zajímat i další témata. Třeba Velká Británie těsně před zahájením summitu oznámila, že hodlá jako první velká ekonomika na světě prosadit zákon, na jehož základě by velké podniky působící v zemi musely povinně zveřejňovat dopady svého hospodaření na životní prostředí.

Návrh by se dotkl více než 1300 korporací, bank a pojišťoven, které mají nad 500 zaměstnanců a jejich roční tržby přesahují půl miliardy liber, zhruba patnáct miliard korun. Řada těchto firem obchoduje své akcie na londýnské burze. 

Nové pravidlo by mělo ve Spojeném království platit od příštího dubna. Některé podniky, například maloobchodní řetězec Tesco nebo pojišťovna Aviva, však podle britské vlády požadované údaje už dobrovolně zveřejňují. 

Zástupci byznysu ve Velké Británii zavedení směrnice povětšinou vítají.  Na summitu v Glasgow se ovšem chystají apelovat na vyjednávače, aby se systém vykazování klimatických dopadů zjednodušil a sjednotil do konzistentního rámce.

Podle Heather McKayové z mezinárodního klimatického think-tanku E3G by vláda „měla vyslat jasné signály, co je zelené a co není, aby firmy opravdu mohly změnit své fungování a nedocházelo k takzvanému greenwashingu (dezinformace šířená organizací za účelem prezentovat environmentálně zodpovědný veřejný obraz sama sebe – pozn. red.).“ 

Podobný krok plánuje v roce 2024 zavést také Evropská unie. „Udržitelnost firem se bude podrobně měřit k výnosům, kapitálovým a provozním výdajům. Kdo bude mít špatný index, může postupně ztrácet zakázky, protože klienti nebudou chtít kupovat výrobky a služby od dodavatelů se špatným indexem, neboť by si ho museli započítat i do své bilance ve výsledném produktu,“ řekl minulý měsíc deníku E15 profesor ČVUT Miroslav Svítek. 

Nabízí se proto otázka, zda summit nepřesvědčí i další světové hráče, aby se přidali nebo si nastavili ambicióznější cíle. 

Zahajovací ceremoniál summitu v Glasgow lze sledovat zde:

Pro investory bude rovněž nepochybně zajímavé sledovat, jak vývoj rozhovorů v Glasgow zahýbe S&P Global Eco Indexem, tedy americkým benchmarkem, který sleduje čtyřicet největších veřejně obchodovaných společností z ekologických průmyslových odvětví. Za poslední rok tento index zpevnil téměř o 37 procent.