Na afghánskou základnu českých vojáků zaútočil atentátník

Afghánistán, vojáci

Afghánistán, vojáci Zdroj: profimedia.cz

Základna Šank v afghánské provincii Lógar, kde působí čeští vojáci, se dnes stala terčem útoku sebevražedného atentátníka. Při atentátu bylo 34 osob zraněno, ale nikdo z českých českých vojáků. Všichni členové českého Provinčního rekonstrukčního týmu jsou v pořádku. Podle předběžných informací si útok vyžádal i jednu oběť.

Vozidlo napěchované výbušninami najelo do vstupu na základnu Šank a pak vybuchlo. Jeden český voják podle Růžičkové byl otřesen tlakovou vlnou, kterou exploze způsobila. Po kontrolní prohlídce se ukázalo, že je v pořádku. Podle dřívějších informací agentury AFP se k tomuto útoku přihlásilo hnutí Taliban.

Další pumový útok se odehrál poblíž afghánské metropole Kábulu a vyžádal si nejméně devět mrtvých. Nálož v Paghmanu severozápadně od Kábulu byla odpálena na dálku a jejím terčem se v pět hodin ráno místního času stal malý civilní autobus. Tři lidé utrpěli při explozi zranění.

Radek Palata: Po deseti letech stále na hraně

Alexandr Vondra: Vedle vrtulníků nabízíme spojencům logistické centrum

Nálož byla nastražena pod mostem a když tudy minibus projížděl, odpálil ji muž, který se pak dal na útěk. Místní obyvatelé ho však chytili. Podle policie se měl terčem útoku stát zřejmě autobus s vládními zaměstnanci, omylem ale nálož stiskl při průjezdu civilního vozidla.

Bomby na silnicích a sebevražedné atentáty jsou oblíbenými zbraněmi afghánských povstalců. Jejich útoky trpí především jižní a východní části země. Taliban ale stále častěji útočí i v hlavním městě, které bylo donedávna relativně bezpečné. Letos v dubnu ozbrojenci podnikli na afghánském území šest koordinovaných útoků včetně tří v samotném srdci metropole, aby tak podle vlastního prohlášení „zdůraznili začátek tradiční jarní ofenzivy“.

Jejich terčem se stal mimo jiné parlament a zahraniční zastupitelské úřady. Šlo o nejrozsáhlejší koordinovaný útok v Kábulu za deset let války v Afghánistánu. Během 17 hodin bojů bylo tehdy zabito 51 lidí včetně 36 útočníků.