Na Evropu se valí další recese, Brusel bije na poplach

krize eura

krize eura Zdroj: Kolaz E15

Evropa by se měla chystat na skutečně krušné časy. K dluhovým problémům v eurozóně se totiž přidává další hrozba - nová ekonomická recese. Její reálnost dnes potvrdila Evropská komise, která výrazně zhoršila výhled evropské ekonomiky. Podle eurokomisaře pro měnové a hospodářské záležitosti Olliho Rehna se ekonomický růst v Evropě již zastavil a v dohledné době nelze čekat zlepšení.

„Hrozí riziko nové recese,“ řekl Rehn s tím, že situace se zhoršila i v globální ekonomice. „Růst v Evropě zastavil,“ dodal.

Hrubý domácí produkt EU bude podle komise nyní a ještě značnou část roku 2012 stagnovat, řada zemí ale ve čtvrtletním pohledu půjde kolem konce roku i do červených čísel a zpomalení neunikne nikdo. V recesi tak za celý rok budou letos podle Bruselu určitě Řecko (-5,5 procenta) a Portugalsko (-1,9 procenta), které v ní zůstanou i v příštím roce.

Do mínusu na konci roku ale například zamíří i druhá největší ekonomiky eurozóny - Francie, dvě čtvrtletí kolem konce roku bude v červených číslech i Itálie, která se snaží za každou cenu odvrátit ponoření do dluhových potíží, jaké před časem zachvátily Řecko.

„Za celkem jisté můžeme považovat výrazné zbrždění ekonomiky EU v posledním kvartálu letošního roku a na začátku roku 2012, vzdálenější scénáře se ale rozevírají do širokého vějíře,“ říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Celkem pravděpodobný se zdá být scénář krátké recese, který není v rozporu s prognózou celoročního růstu začínajícího nulou předpokládané Evropskou komisí,“ dodává.

Srovnání aktuálního a předchozího odhadu růstu evropské ekonomiky

Aktuální odhad 2011 2012 Jarní odhad 2011 2012
EU celkově 1,6 % 0,6 % 1,8 % 1,9 %
Eurozóna 1,5 % 0,5 % 1,6 % 1,8 %

Pro investory jsou podle podle ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla všechny odhady zpomalení Evropy dávno pasé. „Trh už s tím dávno počítá. Když se podíváte na očekávaný zisk na akcii v Německu, respekntive na dvanáctiměsíční forward P/E německých akcií DAX, tak je blízko dvacetiletého minima, to znamená, že investoři/spekulanti počítají s jakýmsi černým scénářem,“ říká Michl.

Evropská ekonomika za celý letošní rok ještě díky dobrým výsledkům z prvních měsíců vzroste v EU o 1,6 procenta a v eurozóně o 1,5 procenta. V příštím roce ale zpomalí na 0,6 procenta v EU a 0,5 procenta v eurozóně. I to však ale jen za předpokladu, že se situace v eurozóně a na trzích ještě dál nezhorší. Riziko, že se tak stane, přitom existuje.

Dnešní prognóza jasně ilustruje, jak rychle se situace v Evropě mění. Ještě v jarní prognóze totiž komise pro letošek čekala růst hospodářství ve výši 1,8 procenta v EU a 1,6 procenta v eurozóně a pro příští rok odhadovala navýšení HDP v EU o 1,9 procenta a v eurozóně o 1,8 procenta.

Od té doby se však radikálně prohloubila dluhová krize, finančních trhů se zmocnila nejistota a zhoršily se i podmínky u dalších klíčových hráčů světové ekonomiky. „Výhled evropské ekonomiky se obrátil k horšímu. Ostře se zhoršující důvěra a zesílení finančních zmatků ovlivňují investice i poptávku, zatímco naléhavá fiskální konsolidace doléhá na domácí poptávku a oslabující globální ekonomického prostředí drží zpět vývozy,“ konstatovala komise.

Zprávu aktualizujeme.