Na koronavirus zemřeli první dva Evropané, v Číně je 2345 mrtvých

V Jižní Koreji se ulice nehemží lidmi, venku se objevuje jen pár zahalených chodců

V Jižní Koreji se ulice nehemží lidmi, venku se objevuje jen pár zahalených chodců Zdroj: Reuters

Casalpusterlengo v severní Itálii a obavy z nového koronaviru
Casalpusterlengo v severní Itálii: Žena z podezřením na koronavirus nastupuje do sanitky
Dozor před uzavřeným obytným komplexem ve Wu-chanu
Evakuace pasažerů z výletní lodi Diamond Princess v přístavu v japonské Jokohamě
Evakuace pasažerů z výletní lodi Diamond Princess v přístavu v japonské Jokohamě
21
Fotogalerie

Na nákazu novým typem koronaviru zemřeli první dva Evropané, jde o staršího muže a ženu ze severu Itálie, kde již úřady potvrdily 51 nakažených pacientů. Počet nemocných strmě stoupá také v Jižní Koreji, kde se objevilo přes 220 nových případů, a v Íránu, kde evidují tři desítky nakažených a šest mrtvých. V pevninské Číně, odkud se nemoc COVID-19 začala šířit, v pátek zemřelo 109 lidí, což je o devět méně než předchozí den. Počet nově nemocných se pak snížil na 397 ze čtvrtečních 889.

Nemoci způsobené novým koronavirem už v pevninské Číně podlehlo 2345 lidí, nakažených je 76.288. Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že již ubývá možností, jak šíření viru zabránit.

„Znepokojují nás případy bez jasné epidemiologické souvislosti, jako je možnost nákazy při cestování nebo kontaktem s lidmi, u kterých se nákaza potvrdila,“ řekl šéf WHO. Podle něj má zhruba 80 procent nakažených nemocí COVID-19 jen velmi mírný průběh onemocnění, vážnější či kritické příznaky má asi 20 procent pacientů, ve dvou procentech případů je pak nemoc smrtelná.

Čína upozornila na případ člověka z provincie Chu-pej, která je ohniskem nákazy. U 70letého muže se příznaky nemoci objevily až po 27 dnech inkubační doby. Podle čínských médií budou proto muset uzdravení pacienti po propuštění z nemocnice dodržet čtrnáctidenní karanténu na určeném místě a za zdravotního dohledu.

Čínští vědci rovněž identifikovali nový typ koronaviru v moči pacientů. Podle nich to dokazuje, že virus se přesouvá krví k orgánům a mnohé může poškodit. Přítomnost koronaviru v moči také znamená, že se patogeny dostanou do kanalizace, a mohou tak nakazit další lidi.

Mezinárodní měnový fond kvůli epidemii nového koronaviru snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 z dosavadních šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. Letošnímu růstu globální ekonomiky epidemie ubere asi 0,1 procentního bodu na 3,2 procenta.

To se ale ještě může změnit vzhledem k tomu, že koronavirus proniká do stále většího počtu zemí. Pozornost se upírá hlavně na Jižní Koreu, kde se infikovalo už 433 lidí. Onemocnění podle úřadů zatím podlehli tři lidé. V Jižní Koreji byly v pátek zavřené školy, církve pak nařídily věřícím, aby nenavštěvovali svatostánky a zakázána byla některá hromadná shromáždění. Nejhůře zasažené je dvouapůlmilionové město Tegu.

Podobná opatření přijaly i části severoitalských regionů Lombardie a Benátsko, kde jsou v karanténě už stovky lidí. Přísný režim se týká asi 50 tisíc lidí v 11 obcích a městech zejména v provincii Lodi, kde zůstanou týden zavřené školy, kostely, obchody, stadiony, bary a další veřejná místa.

Japonsko, kde je zatím potvrzeno 14 lidí nakažených novým koronavirem, čelí otázkám, zda dělá dost proti šíření infekce a zda by nemoc COVID-19 nemohla narušit letošní olympijské hry v Tokiu. Organizátoři proto z preventivních důvodů odložili zamýšlený start tréninků dobrovolníků.

Nemocných v Evropě může přibývat i vzhledem k postupnému návratu turistů z lodi Diamond Princess, která byla kvůli výskytu nového koronaviru na palubě od začátku února dva týdny v karanténě v japonském přístavu Jokohama. Do Británie se dnes vrátilo 32 jejích pasažérů, které čeká dvoutýdenní karanténa. Dalších 19 lidí přistálo v Itálii, na palubě italského letadla bylo i několik Slovinců a Chorvat. V České republice se zatím žádný případ nákazy koronavirem nepotvrdil.