Cena zlata kvůli koronaviru vystoupila na sedmileté maximum

Zlato

Zlato Zdroj: profimedia

Cena zlata se během dnešního obchodování vyšplhala až na sedmileté maximum nad 1620 USD za troyskou unci kvůli rostoucím obavám z širších hospodářských důsledků epidemie nového typu koronaviru. Zlato je považováno za bezpečnou investici v období politické či ekonomické nejistoty.

Cena zlata včera dle údajů agentury Bloomberg vykazovala nárůst o 0,4 procenta na téměř 1618 USD za troyskou unci (31,1 gramu). Během dne vystoupila až na 1623,73 USD (zhruba 37 750 korun). Hranici 1620 USD podle agentury Reuters překonala poprvé od února 2013.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu uvedl, že epidemie již podkopala hospodářský růst v Číně a šíření koronaviru do dalších zemí by mohlo zmařit předpokládané oživení světové ekonomiky v letošním roce. Šéfka MMF Kristalina Georgievová epidemii koronaviru označila za nejpalčivější nejistotu, které světová ekonomika v současnosti čelí.

Obchodník Michael Matousek ze společnosti U.S. Global Investors dnes upozornil, že cenu zlata tlačí vzhůru kromě epidemie koronaviru také další faktory, například mimořádně nízké úrokové sazby. "Dokud se koronavirus bude objevovat v titulcích zpráv, budou se ceny zlata bez problémů držet na nynějších úrovních. Pokud se situace zhorší, mohou ceny zamířit ještě výše," uvedl jeden z analytiků firmy SP Angel.