Na krach Moravia Energo doplatily i slovenské strojírny

Stovka strojařů z Levic končí bez práce a věřitelé si brousí zuby na majetek společnosti, která chtěla ještě před třemi lety expandovat do České republiky i Turecka. Zaměstnance přivedly na dlažbu právě expanzivní plány slovenského Adata.

„Ve výrobě nyní pracuje přibližně 20 lidí. Větší část firmy byla projekční. Tam už reálně nepracuje nikdo,“ líčí jeden z posledních zaměstnanců. Adato je totiž od srpna v konkurzu, přičemž většina lidí musela odejít už v červenci. Do konce září vyprší smlouvy i posledním administrativním pracovníkům.

Za krachem energeticko-strojírenské firmy Adato stojí spolupráce s gigantem Moravia Energo. Pro společnost, kterou vlastnil jeden z nejbohatších Slováků Tomáš Chrenek, pracovaly strojírny z Levic na stavbě prostějovského paroplynového cyklu.

Připomeňme, že Moravia Energo zkrachovala v roce 2010 poté, co neodhadla vývoj cen energií a tratila při nákupu drahé elektřiny. Když ceny padly, zaznamenala firma stamilionové ztráty a zastavila výstavbu prostějovské elektrárny. Subdodavatelům zůstala dlužná miliardy korun. Levickému Adatu přitom nezaplatili zhruba 200 milionů korun. Slovenská firma se je snažila vymoci, ale neúspěšně. Neodolala proto tlaku vlastních věřitelů, kterým dluží za spolupráci v Prostějově. „Adato nám jako dodavatelům materiálu na stavbu prostějovské elektrárny dluží miliony korun. Budeme postupovat ve smyslu případného konkurzního řízení,“ potvrdila pohledávky například mluvčí společnosti Gascontrol z Havířova Jana Dronská.

Dalšímu věřiteli jsou firma Pozemstav Prostějov, společnost Liv Elektra, R-tool z Bratislavy, sociální i zdravotní pojišťovna. I ony si plánují pohledávky nárokovat v konkurzním řízení.

Moravia Energo je v insolvenčním řízení

Konkurz vyhlášený na Moravia Energo platí